Hrana i recepti

Hrana i recepti

Torta od čokolade s malinama

Čokoladni biskvit, krema od čokolade i povrh svega, puno svježih mirisnih domaćih malina. O bilo kakvoj prigodi da se radi ili bilo kojem godišnjem dobu, s ovako raskošnom tortom zasigurno nikada nećete pogriješiti…

Nakon što se torta dobro rashladi, složite po njoj svježe maline, ukrasite ju pokojim listićem mente, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Potrebni sastojci

lZa biskvit
125 g kuvertire od tamne čokolade
125 g maslaca
6 jaja
prstohvat soli
170 g šećera
125 g brašna
40 g šećera u prahu

Za kremu
125g kuvertire od tamne čokolade
200 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije (ostrugane sjemenke)
2 žlice likera od badema (amaretta)
200 g slatkog vrhnja
500 g svježih malina
220 g maslaca
malo soli

Postupak

1. Pripremite kalup za pečenje torte Ø 24 cm. Premažite ga s malo maslaca i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

k2. Grubo natrganu kuvertiru od tamne čokolade otopite na pari. Dok se ona otapa razdvojite bjelanca od žumanaca. Maslac dobro, kremasto mikserom izradite s malo soli i šećerom u prahu. Zatim umiksajte jedno po jedno žumance i otopljenu prohlađenu čokoladu. Bjelanca stucite u čvrst snijeg sa šećerom, pa trećinu dobivenog dodajte kremi. U ostatak snijega primiješajte prosijano brašno, pa takvo žlicu po žlicu, ručno miješajući gumenom žlicom, dobro umiješajte u kremu. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Lijepo sve poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici 50-ak minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit ohladite.

3. Za kremu prvo otopite kuvertiru od tamne čokolade na pari. Stavite da se ohladi. Maslac izradite s malo soli, šećerom u prahu i sjemenkama vanilije. Dodajte i liker od badema. Zatim umiksajte ohlađenu i otopljenu čokoladu i na kraju tučeno slatko vrhnje.

4. Biskvit izvadite iz kalupa, pa ga prerežite na dva lista. Prvi list stavite na pladanj ili tanjur za torte. Premažite ga trećinom kreme, sve lijepo poravnajte pa stavite drugi biskvit, pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ostavite najmanje 3 sata u hladnjaku. Prije samog posluživanja po torti složite svježe maline. Pospite šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo