Smeđi maslac, originalnog naziva beurre noisette, zapravo je nama poznati samo neslani maslac kojeg je potrebno zapjeniti na vatri kako bi voda isparila.
Smeđi maslac i kadulja su klasični par, a ako napravite od njih umak, ne možete pogriješiti. Bilo da ga koristite kao umak za tjesteninu ili želite dodati malo okusa riži, ne možete pogriješiti s ovim umakom koji se tako jednostavno priprema.
Do smeđeg maslaca ćete doći tako što ćete ga polako zagrijavati na tavi dok iz njega ne ode sva tekućina, a on će se pretvoriti u namirnicu savršena okusa koja će svakom jelu dati poseban okus.
U kojim ga jelima koristiti?
Nekoliko je jela s kojima se ovaj umak savršeno slaže, a to su njoke od krumpira, ravioli, špagete ili rižot s gljivama.
Cijelo vrijeme potpuno pogrešno koristite sol, a da toga niste svjesni – ovo je 5 najčešćih grešaka
Kako se priprema?
Potrebno je:
- 8 žlica neslanog maslaca
- 15 listića svježe kadulje
- Sol
Priprema:
Maslac narežite i stavite u tavu na srednje jaku vatru. Primite za ručku i povremeno vrtite tavom kako bi se sve rastopilo i ravnomjerno zagrijavalo. Kada se maslac krene otapati, tako će se pojaviti pjena.
Nastavite kuhati dok ne promjeni boju iz žute u zlatno smeđu. Otprilike je za sve potrebno 8 minuta.
Listiće kadulje operite i osušite. Stavite ih u maslac i pustite par sekundi da se prže, maknite s vatre i prebacite smjesu u drugu posudu te dodajte soli po želji.
Iskoristite odmah.
Dobar tek!
Prava je šteta koristiti origano samo kao začin za pizzu – svakako isprobajte i ulje
Dobar tek!
A. A.
Foto: Shutterstock