Umak od kadulje i maslaca će svakom jelu od tjestenine dati potpuno novi okus - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Umak od kadulje i maslaca će svakom jelu od tjestenine dati potpuno novi okus

Shutterstock 514949104

Smeđi maslac, originalnog naziva beurre noisette, zapravo je nama poznati samo neslani maslac kojeg je potrebno zapjeniti na vatri kako bi voda isparila.

Smeđi maslac i kadulja su klasični par, a ako napravite od njih umak, ne možete pogriješiti. Bilo da ga koristite kao umak za tjesteninu ili želite dodati malo okusa riži, ne možete pogriješiti s ovim umakom koji se tako jednostavno priprema.

Do smeđeg maslaca ćete doći tako što ćete ga polako zagrijavati na tavi dok iz njega ne ode sva tekućina, a on će se pretvoriti u namirnicu savršena okusa koja će svakom jelu dati poseban okus.

U kojim ga jelima koristiti?

Nekoliko je jela s kojima se ovaj umak savršeno slaže, a to su njoke od krumpira, ravioli, špagete ili rižot s gljivama.

Cijelo vrijeme potpuno pogrešno koristite sol, a da toga niste svjesni – ovo je 5 najčešćih grešaka

Kako se priprema?

Potrebno je:

  • 8 žlica neslanog maslaca
  • 15 listića svježe kadulje
  • Sol

Priprema:

Maslac narežite i stavite u tavu na srednje jaku vatru. Primite za ručku i povremeno vrtite tavom kako bi se sve rastopilo i ravnomjerno zagrijavalo. Kada se maslac krene otapati, tako će se pojaviti pjena.

Nastavite kuhati dok ne promjeni boju iz žute u zlatno smeđu. Otprilike je za sve potrebno 8 minuta.

Listiće kadulje operite i osušite. Stavite ih u maslac i pustite par sekundi da se prže, maknite s vatre i prebacite smjesu u drugu posudu te dodajte soli po želji.
Iskoristite odmah.

Dobar tek!

Prava je šteta koristiti origano samo kao začin za pizzu – svakako isprobajte i ulje

Dobar tek!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo