Donosimo recept za varivo bez zaprške koji u sklopu projekta Živjeti zdravo preporučaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Varivo se može napraviti od svake namirnice, samo pod uvjetom da u njemu bude povrća svih vrsta – od kupusa do krumpira, luka i češnjaka, cjelokupnog inventara od tikvica, patlidžana, paprike, rajčice i raznih vrsta grahorica.
Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova
Varivo od slanutka
Sastojci:
- 200 g suhog slanutka
- 30 g prosa
- 1 batat
- 1 glavica luka
- 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 poriluk
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo nasjeckane pancete/špeka
začini:
- sol
- papar
- crvena slatka paprika
- lovorov list
Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca
Postupak:
Slanutak namočiti večer prije te drugi dan skuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk i češnjak, dodati začine i nasjeckanu pancetu. Dodati korjenasto povrće i podliti vodom. Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati. Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu.
Ne znate što kuhati i čime zamijeniti pojedine namirnice? Šefica kuhinje daje odlične ideje
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock