Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vaši božićni kolači: čokoladna grana

Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!

Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.

Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su  svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.

Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.

Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.

Darovi

Priču o božićnom panju možete pročitati ovdje.

Čokoladna grana

Sastojci:

Biskvit (rolada)

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g brašna
  • 80 g mljevenih oraha
  • limunova korica
  • vanili šećer

Krema za punjenje:

  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1/2 l mlijeka
  • 50 g kokosa
  • 2 banane

Krema za ukrašavanje:

  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 150 grastopljene čokolade

Priprema:

1. U jednoj zdjeli izmiksamo bjelanjke, dok u drugoj žumanjke i šećer (pomiješan s vanili šećerom) te polako dodajemo brašno, kakao, orahe i limunovu koricu te na kraju u dobivenu smjesu rahlo umutimo bjelanjke. Smjesu ulijemo u lim te ispečemo biskvit na temperaturi oko 180° C oko 20 minuta.

2. U vrelo mlijeko stavimo šećer i puding od vanilije te kuhamo sve dok smjesa ne postane gusta. U ohlađenu smjesu dodamo kokos i maslac te miksamo dok se sve lijepo ne poveže.

3. Ohlađeni biskvit premažemo kremom i na sredinu biskvita stavimo dvije banane. Biskvit zarolamo u roladu.

4. Trećinu biskvita odrežemo i stavimo okomito na ostatak rolade tako da dobijemo oblik grane.

5. Izmiksamo slatko vrhnje i rastopljenu čokoladu te dobivenom kremom ukrasimo božićnu granu.

Dobar tek!

Autorica recepta: Sandra Seligo

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo