Volite isprobavati gastronomske specijalitete stranih zemalja? Tradicionalni ruski kolačići sa sirom – vatruški, jelo je za vas.

Iako je napoznatija varijanta sa sirom, vatruški su jednako ukusni i s grožđicama, krumpirom, špinatom ili gljivama. Okusima se poigrajte prema vlastitoj mašti i ukusu!

vatruski-russinarecipesPotrebno vam je:
Za nadjev:

500 g svježeg nemasnog sira
1 žličica kiselog vrhnja
2 jaja, ½ žličice soli
1 prstohvat bijelog papra
1 žličica šećera

Za tijesto:
300 g brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
80 g
maslaca, 1 jaje
1
/8 kiselog vrhnja

Za mazanje:
1
žumanjak

Priprema:

  1. Svježi
    sir stavimo u sito da se ocijedi – treba biti dobro suh – zatim ga
    protisnemo kroz sito i pomiješamo s kiselim vrhnjem, jajima, solju, paprom
    i šećerom, pa stavimo na 45 minuta u hladnjak.
  2. Od
    brašna, praška za pecivo, soli, maslaca, jajeta i kiselog vrhnja
    zamijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, umotamo u pergament-papir i
    ostavimo na 45 minuta u hladnjaku.
  3. Pećnicu
    ugrijemo na 200oC.
  4. Tijesto
    razvaljamo na debljinu od 3
    mm, pa od njega izrežemo okrugle ploške; polovica
    plošaka treba biti promjera 12
    cm, a druga polovica 9 cm.
  5. Na
    sredinu većih plošaka stavimo po dvije žlice smjese od sira i pokrijemo ih
    manjim ploškama. Rubove većih plošaka namažemo žumanjkom i preklopimo
    preko manje ploške.
  6. Tortice
    od sira pečemo 20 minuta u pećnici.

Dobar tek!

S.J. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo