Vrijeme je šparoga - pripremite ih s jajima - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vrijeme je šparoga – pripremite ih s jajima

Kako nam se približava proljeće, tako se i štandovi na placu i u vašem omiljenom dučanu pune pravom poslasticom – šparogama.

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz porodice je Asparagaceae. Po sastavu se razlikuju divlje i uzgojene šparoge, bijele i zelene. Za prehranu su najbolje divlje šparoge jer sadrže najviše vitamina te se smatraju odličnim izvorom folne kiseline i beta karotena.

Šparoga ima malu energetsku vrijednost (100 g iznosi 20 kcal), ali je zato prepuna nutrijenata. Osim vode ( 93 posto) šparoga sadrži i 1,7 posto bjelančevina, 2,6 posto ugljikohidrata i 0,7 posto masti.

Poznati su antioksidant, a isto tako se smatraja namirnicom koja je izvor folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana.

Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci. Radi niske energetske vrijednosti, šparoge su odlična podrška dijetama.

Kako pripremiti šparoge?

Divlje šparoge prerežite ili prelomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Kod uzgojenih šparoga odrežite drvenasti dio koji je nejestiv, a zatim donju polovicu ogulite nožićem. Operite ih u tekućoj vodi.

Nakon rezanja šparoga brzo propada pa je bitno pripremati ju svježu i dok je još tvrda.

Šparoge s jajima

Količina za dvije osobe:

  • ½ svežnja šparoga
  • 4 jaja
  • 1 crveni luk
  • Špeka ili pršuta po želji
  • Malinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Mekani dio stabljike izlomite na male komade. U tavi popržite sitno nasjeckani luk, te na njega stavite šparoge. Dovoljno je nekoliko minuta pirjanja kako bi šparoge omekšaju, te ih prelijte razmučenim jajima.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo