Postoji li netko da ne voli štrukle u barem nekoj od varijanti u kojoj se mogu pripremiti? Sumnjam. Napravite ih sami uz malo truda.
Sastojci za 10-ak štrukli
Tijesto:
- 250 g namjenskog brašna za vučena tijesta ili pola glatkog, pola oštrog brašna
- malo soli
- 1 jaje
- 1 žlica ulja
- 100 ml mlake vode
Nadjev:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 100ml milerama ili kiselog vrhnja
- soli prema ukusu
- 1 jaje
- ulje
- vrhnje za šlag/slatko vrhnje ili mileram ovisno o željama i ukusu.
Priprema:
Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete. (kod štrukla to čak i nije neophodno).
Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od sira, milerama ili kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte.
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade tako dobivenu savijaču.
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.
Možete ih servirati prepržene na maslacu i krušnim mrvicama ili ih nakon kuhanja poslagati u vatrostalnu ili keramičku posudu, zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Ako dio nadjeva od sira, zamijenite naribanim, posoljenim i lagano ocijeđenim mesom buće, dobiti će bućnicu, još jedan specijalitet Hrvatskog zagorja.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen