Čokolada usrećuje – povećava razinu serotonina, tzv. hormona sreće u mozgu, a pozitivno djeluje i na srce i krvne žile. U umjerenim količinama može samo podići raspoloženje i razbuditi krv!
Objavljujemo recept za čokoladu koja u svom sastavu nema industrijskih dodataka niti šećera, a njena priprema je iznimno jednostavna!
Sastojci:
- 100 g kakao maslaca
- 100 g sirovog kakao praha
- 50 g kravljeg maslaca
- meda ili stevije po želji
- mrvicu soli
- dodaci po želji
Priprema:
Na pari iznad vode otopite kakao maslac i kravlji maslac, i to na što nižoj temperaturi jer će u suprotnom kakao maslac postati jako gorak. Dodajte kakao prah pa med ili steviju i mrvu soli. Čokolada s medom je ukusnija, ali malo mekša od one sa stevijom. Smjesu postavite u kalup i čuvajte u frižiferu jer, pošto nema nikakvih industrijskih dodataka, na sobnoj temperaturi se iznimno brzo topi.
Prije lijevanja smjese u kalup, na njegovo dno možete staviti zdrave dodatke po želji, bilo da se radi o slatkim bobicama, sušenom voću ili orašastim polodovima. Preporučamo tostirane lješnjake, čips od kokosa ili goji bobice.
Ova čokolada može se napraviti i bez kakao maslaca, tako da ga u potpunosti zamijenite kravljim maslacem, no u tom slučaju će čokolada biti još mekša.
Mekoća čokolade ovisit će o omjeru kakao maslaca, kakao praha i kravljeg maslaca. Eksperimentirajte s omjerima dok ne dobijete željenu mekoću, odnosno tvrdoću čokolade.
Dobar tek!
Pročitajte kako se zagrijati uz vruću čokoladu s mentom.
Foto: Shutterstock
J. P.