Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gulaš od gljiva

Zbog niske kalorijske vrijednosti gljiva za njima često posežu osobe na dijetama, a vegetarijancima su jedna od osnovnih namirnica.

Gljive su bogate bjelančevinama i vrlo hranjive. Možete ih pripremati na gotov sve načine – svježe, sušene, ukiseljene,
pečene, pirjane, u umacima, s tjesteninom, rižom ili povrćem.  Gljive se mogu i marinirati, konzervirati i zamrznuti. Obiluju vitaminima B1, B2, C i D, kalijem, željezom,
cinkom, kalcijem, dijetalnim vlaknima, ali i antibioticima i imunostimulansima.

Dosta vam je teorije? Bacite se na praksu i isprobajte ovaj izvrstan gulaš od gljiva!

GljivePotrebno vam je:
15 g sušenih vrganja
900 g miješanih svježih gljiva
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, oguljen i sitno narezan
2 režnja češnjaka, oguljenih i sitno narezanih
1 žlica nasjeckane majčine dušice
prstohvat mljevenog klinčića
sol i mljeveni crni papar
700 g rajčica, oguljenig, bez sjemenki i nasjeckanih
225 g instant palente
600 ml juhe od povrća
3 žlice nasjeckanih biljnih začina

Priprema:
1. Namočite vrganje u manjoj zdjelici vruće vode oko 20 minuta. Ocijedite, ostavljajući tekućinu. Narežite svježe gljive na pola i ostavite.
2. U tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Lagano pržite 5-7 minuta, dok ne omekša. Dodajte češnjak, majčinu dušicu i klinčić, pa pržite još 2 minute.
3. Dodajte gljive i pržite 8-10 minuta dok ne omekšaju, često miješajući. Začinite po ukusu sulju i paprom, dodajte rajčice i tekućinu od namakanja gljiva.
4. lagano kuhajte, djelomično pokriveno, na niskoj temperaturi oko 20 minuta, dok se ne zgusne. Začinite po ukusu.
5. U međuvremenu u juhi od povrća skuhajte palentu. Umiješajte biljne začine.
6. Gljive prelijte preko palente, ukrasite peršinom i odmah poslužite.

Dobar tek!

S.J.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo