Brojne su studije potvrdile kako osobe koje ih jedu nekoliko puta tjedno imaju zdravije srce, zahvaljujući mononezasićenim i polinezasićenim mastima.
Orašaste plodove vrlo
je jednostavno nositi sa sobom, ne hlape i ne mijenjaju okus, jeftini su u usporedbi s
drugim izvorima proteina – i jako ukusni.
Iako neki stručnjaci tvrde kako nije važno koju vrstu ovih plodova jedete,
postoje razlike u nutritivnoj vrijednosti. Primjerice, 30 grama badema sadrži 163
kalorije i 14 grama
masti, dok jednaka količina makademija oraha ima 204 kalorije i više od 21 grama masnoće. Većina
orašastih plodova uklapa se negdje između ovih ekstrema, uz iznimku kestena,
koji nisu niti kalorični niti masni. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama,
koji još nalazimo i kod nekih vrsta riba poput lososa. Bademi su, pak, prvaci u
kategoriji vitamina E i magnezija.
Indijski oraščići također obiluju
magnezijem, dok se selen, koji štiti od raka prostate, nalazi u brazilskim
oraščićima. Osim navedenih sastojaka, orašasti plodovi sadrže i vlakna, folate,
bakar i arginin.
Ne znate za koje se orašaste plodove odlučiti? Kombinirajte nekoliko vrsta,
po mogućnosti neslanih, a možete ih dodati i kuhanim jelima. No pripazite, orašasti su plodovi kalorični, pa ih oprezno jedite. S obzirom kako
je i malo dovoljno – u smislu okusa i nutritivnih sastojaka, ovo vam ne bi
trebalo biti previše teško. Kupovanje neočišćenih plodova natjerat će vas da se
više potrudite oko hrane, a istovremeno ćete pojesti manje.
Ako želite proširiti listu namirnica koje jedete, nemojte se ograničiti samo
na cijele ili nasjeckane orašaste plodove. I maslac pripravljen od orašastih
plodova jednako je ukusan i hranjiv, a možete ga koristiti na koji god način
hoćete.
D.Š.