Hrana i recepti

Hrana i recepti

Quinoa – kraljica žitarica!

Nedavno ponovno otkrivena cjelovita žitarica, quinoa potječe iz Južne Amerike, a također nosi ime i “zlato Inka”. Ne samo da obiluje proteinima, već je puna cjelovitih proteina, što znači kako sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Posebno treba spomenuti aminokiselinu lizin, koja potiče rast i oporavak tkiva.
 Zato je ova žitarica iznimno dobar izbor
za osobe koje su se odlučile za vegetarijanski stil života. No, osim proteina, quinoa
sadrži i magnezij, željezo, bakar i fosfor. Jeste li ju probali?

Crvena quinoaQuinoa je odličan izvor magnezija, minerala koji opušta krvne žile, te sprječava
njihovu kontrakciju i ponovno širenje – odnosno utječe na glavne karakteristike migrena. Povećan
unos magnezija dokazano je učinkovit u smanjenju učestalosti glavobolja. Quinoa
sadrži i riboflavin (vitamin B), koji utječe na jaču energiju metabolizma u
mozgu i mišićnim stanicama.

Niska razina magnezija u organizmu povezana je s povećanim rizikom od hipertenzije
i srčane aritmije, pa ova drevna žitarica pruža još jedan način na koji možete
zaštititi kardiovaskularno zdravlje. Quinoa smanjuje rizik od visokog krvnog
tlaka i srčanog udara – studije su pokazale kako su muškarci koji su dnevno
konzumirali zdjelicu ove žitarice imali smanjen rizik od otkazivanja srca za 29
posto.

Quinoa pozitivno utječe i na kardiovaskularno zdravlje
žena
koje su prošle menopauzu. Konzumiranje quinoe šest puta tjedno kod takvih žena smanjuje kolesterol, krvni tlak i utječe na druge simptome kardiovaskularnih bolesti.

Ova je žitarica odličan izvor mangana i bakra, dva minerala koji su kofaktori u
stvaranju enzima superoksida dismutaze. Radi se o antioksidansu koji štiti
mitohondrije od oksidativnog oštećenja tijekom proizvodnje energije, te štiti
crvene krvne stanice od djelovanja slobodnih radikala. Vlakna iz ovih žitarica
odlična su zaštita protiv raka dojke.

Zrno quinoe presvučeno je tankim slojem saponina koji ga štiti
od vanjskih uvjeta u kojima raste, pa ovu žitaricu prije kuhanja trebate
isprati u vodi. No unatoč tomu quinoa zadržava specifičan
blago gorki okus! Možete ju pripremati samu, ali i u kombinaciji s ostalim
žitaricama, primjerice rižom. Kuha se oko pola sata u omjeru šalica quinoe : 2-2,5
šalice vode.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo