Zdravlje kože

Ako madež brzo raste, svrbi ili pecka, posjetite liječnika jer se može raditi o melanomu

Foto: Shutterstock

Iako se bol često ne veže uz ovu vrstu zloćudne promjene, dr. Nevia Delalle ipak savjetuje da bi se svi novonastali madeži koji rastu brže od ostalih, stvaraju neugodan osjećaj poput peckanja i svrbeža trebali pregledati od strane liječnika.

Kako su madeži  i melanomi uglavnom pigmentirane kožne promjene, oni se često miješaju iako se radi o ogromnoj razlici – madeži su dobroćudne, a melanomi zloćudne kožne promjene. 

Klimatske promjene i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito malignog melanoma u populaciji. Incidencija zloćudnih tumora kože u stalnom je porastu.

U osobito rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, potom tzv. keltski tipovi (crvenokosi s pjegicama na koži lica i tijela) te osobe  koje su u obitelji imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože.

Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. 

Jedna od čestih zabluda je da su iritacija i trauma madeža bitni u nastanku melanoma. Melanom je zloćudni tumor koji se često razvija iz postojećeg madeža, ali se može razviti i iz melanocita (pigmentnih stanica) koji se nalaze u drugim dijelovima kože. 

Najučinkovitiji način borbe protiv melanoma je redovito pregledavanje kože i uklanjanje madeža koji mogu predstavljati opasanost za naše zdravlje. 

Strah od odstranjivanja madeža koja odgađa operaciju može ozbiljno štetiti liječenju jer, ako se otkrije na vrijeme, postoji velika mogućnost izlječenja dok postavljanje kasne dijagnoze smanjuje tu mogućnost. Sam postupak odstranjena madeža nije bolan niti opasan za pacijentovo zdravlje. 

Pregled kod liječnika bi se trebao obavljati jednom godišnje iako nije na odmet da i sami pregledamo kožu ispred ogledala.

U videu dr. med. Neviom Delalle, spec. dermatologije i venerologije savjetuje kako zaštititi kožu i preventivnim pregledima spriječiti pojavu melanoma:

5 važnih koraka koji će vas zaštititi od melanoma

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo