Zdravlje kože

Mitovi o koži u koje morate prestati vjerovati

Foto: Shutterstock

U namjeri i želji da imamo najbolju i najzdraviju kožu, bolje je oboružati se činjenicama nego fikcijom. Stoga vam donosimo 5 beauty mitova u koje morate prestati vjerovati.

MIT BROJ 1: Trebate koristiti proizvode koji su namijenjeni vašim godinama

Na mnogim proizvodima na tržištu stoji kako su specificirani za određenu starosnu skupinu, posebice kada je riječ o “staroj” koži. Međutim, godine nisu isto što i tip kože. Ako imate problema s masnom kožom u dvadesetima, sigurno se neće magično isušiti u, recimo, 60-ima. Jednostavno:

borbu protiv starenja kože trebate pokrenuti što ranije birajući proizvode koji su namijenjeni vašem tipu kože, a ne godinama.

MIT BROJ 2: Hipoalergeni proizvodi su bolji za osjetljivu kožu

Termin hipoalergen implicira da će određeni proizvod minimizirati mogućnost alergijske reakcije, odnosno, bolje ga je koristiti ako imate sklonosti alergijama ili ako vam je koža osjetljiva. Problem? Ako je proizvod označen kao hipoalergen, još uvijek ne znači da postoje ograničenja u samome sastavu. Drugim riječima, umjesto da na deklaraciji proizvoda tražite je li on hipoalergen, tražite proizvod koji je nježan i koji u sebi nema dodatnih parfema.

MIT BROJ 3: Staračke pjege su jednostavno činjenica da starite

Izraz staračke pjege nije sasvim precizan. Naime, nejednaka boja koža i smeđe mrlje dolaze jednostavno od vanjskih utjecaja uslijed čega enzimi koji se nalaze u koži uzrokuju vidljive nesavršenosti koje se mogu javiti kod bilo koje starosne skupine. Proizvodi koji se moraju koristiti kako bi se umanjile ovakve promjene na koži svakako su proizvodi koji sadržavaju hidrokinon, ali i koji su bogati niacinamidom i C vitaminom.

Zima je najbolje vrijeme za smanjenje hiperpigmentacije kože!

MIT BROJ 4: Akne se javljaju samo u pubertetu

Svi bismo voljeli da je ovo istina, ali stvarnost je, nažalost, drugačija. Odrasle osobe u svojim 20-ima, 30-ima, 40-ima, 50-ima pa čak i 50-ima mogu imati akne jednako kao i tinejdžeri, a proizvodi koji se tada trebaju koristiti proizvodi su protiv akni i oni nisu, kao što smo vidjeli, specificirani za određene starosne skupine. Osim toga, činjenica je i da čista koža za vrijeme puberteta nije garancija da će to tako ostati i kasnije u životu.

MIT BROJ 5: Šminkanje uzrokuje akne

Ne postoji nijedno istraživanje koje je pokazalo da šminkanje uzrokuje akne. No, bez obzira na to, ukoliko ne očistite temeljito svoju kožu nakon šminkanja, utoliko ćete uletjeti u razne probleme, pa moguće i – akne. Dakle, šminka sama po sebi ne uzrokuje akne. One se pojave ako ne posvećujete dovoljno i na pravilan način vrijeme za higijenu svoga lica.

Pogledajte koji vam napitci mogu pomoći da dođete do lijepe i sjajne kože!

Foto: Shutterstock

J. R.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo