Zdravlje kože

Želite li izbjeći infekcije i upale, ove zahvate na koži ne obavljajte tijekom ljeta!

Foto: shutterstock

Dolaskom toplijih dana stručnjaci glasno upozoravaju na štetnost neopreznog izlaganja suncu i odgovornoj zaštiti kože. Uz to valja upozoriti da je zadnji tren i za određene zahvate na licu i tijelu kako bi izbjegli moguće infekcije i upalne procese.

Ako ste poželjeli odstraniti višak dlačica s lica ili madež, zadnji je trenutak za posjet liječniku. Koje je zahvate poželjno izbjegavati tijekom ljeta, upitali smo dr. med. Sanju Škrnički Kršek, spec. obiteljske medicine

“Pojedine kirurške zahvate, kao što su; odstranjenje madeža, fibroma, lipoma, ateroma, operacije vena (bilo lokalne, laserske ili konzervativne), nije preporučljivo obavljati tijekom ljetnih mjeseci jer iako rez vrlo brzo zacijeli, pod utjecajem sunčevih zraka može doći do hipertrofije tkiva i nastajanja estetski vrlo ružnog tkiva tzv. keloida. Ovdje govorimo o tzv. hladnim zahvatima, pod čime podrazumijevamo da ni jedna od promjena nije suspektna, nema znakova upale i ne zahtjeva urgentni postupak. “

Ukoliko zahvat zahtjeva žurni postupak, on će naravno i biti obavljen, ali će oporavak zahtijevati primjerenu zaštitu od sunčevih zraka. “Tijekom ljetnih mjeseci veća je mogućnost i vjerojatnost da dođe do razvoja određene infekcije i upale, stoga kirurške zahvate, prvenstveno one “hladnog pogona“ na koži ostavljamo za hladnije dane.” ističe dr. med. Sanja Škrnički.

Napomenimo još jedan put da su sunčeve zrake iznimno opasne za kožu, mogu uzrokovati razna oboljenja, stoga se savjetuje korištenje zaštitnih krema protiv sunca te kozmetika sa zaštitnim faktorom.

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo