Zdravlje

Zdravlje

10 jednostavnih načina da se riješite lošeg zadaha 

Iako možda ne postoji samo jedan “lijek” za loš zadah, postoje različiti načini za rješavanje i poboljšanje stanja ovisno o njegovim temeljnim uzrocima.  

Loš zadah, poznat i kao halitoza, često je i neugodno stanje s kojim se susreću mnogi ljudi. Evo nekih metoda za borbu protiv lošeg zadaha prema savjetima stomatologa

Često pijte vodu

Održavanje hidratacije ključno je za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Pitka voda pomaže u ispiranju štetnih bakterija i smanjuje nakupljanje smrdljivog plaka i zubnog kamenca. 

Koristite strugač za jezik

Pranje zubi možda neće u potpunosti ukloniti čestice hrane i bakterije na jeziku. Korištenje ‘strugala’ za jezik pomaže ukloniti ostatke s površine jezika, pridonoseći svježijem dahu. 

10 namirnica koje mogu uzrokovati neugodan zadah i 10 koje će taj problem riješiti

Konzumirajte više probiotika

Loš zadah može biti povezan s neuravnoteženom crijevnom florom. Konzumacija hrane bogate probioticima poput jogurta, kiselog kupusa, kimchija, misoa i kiselih krastavaca može pomoći u uspostavljanju zdrave ravnoteže u crijevima i poboljšanju lošeg zadaha. 

Ispirite usta

Nakon jela, čestice hrane mogu ostati zarobljene između zuba i desni, što dovodi do lošeg zadaha. Ispiranje usta vodom ili mješavinom slane vode može pomoći u uklanjanju tih čestica i pospješiti proizvodnju sline, što pomaže u uklanjanju bakterija. 

Brinite o desnima

Zdravlje desni ključno je za održavanje svježeg daha. Ispravne tehnike četkanja i čišćenja zubnim koncem pomoći će vam da uklonite čestice hrane i naslaga s ruba desni. 

Jedite više jabuka

Prirodna vlaknasta tekstura jabuke stimulira desni i pomaže u uklanjanju naslaga između zuba. Osim toga, jabuke potiču proizvodnju sline, koja pomaže u ispiranju bakterija. 

Isprobajte izvlačenje uljem

Drevna praksa, izvlačenje uljem uključuje mućkanje ulja (obično kokosovog) u ustima 10-20 minuta. Neki tvrde da može pomoći u smanjenju lošeg zadaha čišćenjem sumpornih spojeva i promicanjem oralnog zdravlja. 

Prestanite pušiti

Pušenje može uzrokovati loš zadah, između ostalih oralnih zdravstvenih problema. Prestanak pušenja može značajno poboljšati dah i cjelokupno oralno zdravlje. 

Održavajte higijenu zuba

Dosljedno pridržavanje rutine dentalne higijene, uključujući četkanje zuba, čišćenje koncem, ispiranje i procjenu usta, može pomoći u sprječavanju lošeg zadaha i identificiranju potencijalnih problema s oralnim zdravljem. 

Redovito posjećujte svog stomatologa

Redoviti stomatološki pregledi i čišćenja ključni su za prepoznavanje i rješavanje problema s oralnim zdravljem, koji mogu pridonijeti lošem zadahu. 

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo