10 zdravih navika Antonije Zaninović - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 zdravih navika Antonije Zaninović

Bivša državna prvakinja u taekwondou, vlasnica fitness centra Fit zona i osnivačica Zone zdravlja, na kraju svakog dana na papir napiše tri stvari na kojima je zahvalna kako bi zadržala fokus na pozitivnom

Pripremio: Damir Mrvec

1. Tjelovježba

S obzirom na to da sam od malih nogu u sportu, tjelovježba je neizostavan dio moje rutine. Kroz godine sam mijenjala preference i pristup treningu, trenutačno tijekom tjedna odrađujem 3-4 treninga snage i mobilnosti, a vikendom uglavnom planinarim. Tjelovježbu smatram osnovnom higijenom za naše kosti i zglobove koja nam omogućuje da kvalitetno živimo i dugo ostanemo mladi i funkcionalni.

2. Boravak u prirodi

Svaki slobodan trenutak koristim za boravak u prirodi. Vikende volim provesti u planinama, a ostale dane odradim barem šetnju obližnjim parkićem. Priroda me resetira, odmara i puni mi baterije.

Biljka koja liječi, pomlađuje i smiruje – jeste li je već probali?

3. Hodanje

Dnevno hodam minimalno 10.000 koraka. Automobil koristim samo za veće udaljenosti, a sve što mi je relativno blizu obavljam bez korištenja prijevoznih sredstava. Danas uglavnom puno sjedimo, a zapravo smo kao vrsta stvoreni da bismo se kretali. Hodanje je primarni alat za održavanje našeg zdravlja.

4. Disanje

Osvještavanje obrasca disanja i kvalitetne tehnike pomažu mi da zadržim fizičko i mentalno zdravlje. Disanje je najbrži put za zadržavanje mira i fokusa. Također smanjuje stres, poboljšava probavu, smanjuje upalne procese, jača pluća i oslobađa hormon sreće.

Shutterstock

5. Magičnih 15 minuta

Nastojim svaki dan pronaći 15 minuta da budem sama sa sobom u miru i ne radim ništa. Ova rutina pomaže mi da se regeneriram i prikupim energiju za ostatak dana. Tih 15 minuta za mene predstavlja pauzu i reset od dnevnih obaveza.

6. Zahvalnost

Na kraju svakog dana napišem na papir tri stvari na kojima sam zahvalna. Često u vrtlogu života izgubimo kontrolu i fokusiramo se na stvari kojima nismo zadovoljni. Ova metoda vraća mi fokus na lijepe i pozitivne događaje oko mene.

Ako želite jake mišiće, sportska nutricionistica otkriva koje namirnice trebate jesti

7. Tekućina

Dnevno pijem minimalno dvije litre tekućine, uglavnom vode i nezaslađenog biljnog čaja. Dovoljan unos pomaže mi spriječiti glavobolju i regulirati apetit. Otkriće mi je zeleni čaj s metvicom koji mi uz navedene benefite također umiruje želudac.

8. Prehrana

Volim jesti cjelovite obroke, bez usputnih grickanja. Ne volim pratiti trendove, već osluškujem što odgovara mom organizmu. Otkako znam za sebe, ne volim doručkovati tako da uglavnom ručam i večeram, uz jedan međuobrok. Prehrana mi je raznolika i ničeg se ne odričem.

Shutterstock

9. Balans

Smatram da nam je u današnjem užurbanom načinu života upravo balans najpotrebniji. Znam da nije jednostavno, no bitno je ne izgubiti iz vida segmente života poput dovoljno fizičke aktivnosti, raznolike prehrane, obiteljskih odnosa, druženja s prijateljima i vremena za sebe. Važno je da ne dopustimo poslu i ostalim obavezama da nas kompletno preuzmu.

10. Ne ekranima prije spavanja

Posljednjih sat vremena prije odlaska na spavanje trudim se ostaviti mobitel u drugoj prostoriji i općenito ne gledati ekrane kako bih odmorila oči i pripremila organizam za odmor. To vrijeme koristim za čitanje, a još uvijek mi je najdraže primiti u ruke papirnato izdanje knjige.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo