Zdravlje

Zdravlje

10 zdravih navika Tene Tomljanović

Finalistica Survivora voli meditirati, ugađati samoj sebi i plesati, a mentalnu higijenu održava psihoterapijom

Pripremio: Damir Mrvec

1. Voda
Tijekom dana pijem jako puno vode i nastojim to održavati svaki dan. Što više vode pijem, to mi je i tijelo zdravije, a najviše se to vidi na mojoj koži.

2. Pravilno disanje
Do sada sam prošla brojne javne nastupe koji su me naučili pravilnom disanju pred nastup, a tako je i u svakodnevnom životu. Pravilno disanje smanjuje razinu stresa.

3. Meditacija
Kad mi se um “zasiti” svih obaveza i količine stresa, volim u miru sjesti sama sa sobom i odraditi meditaciju.

4. Zdrava prehrana
Sada već svi znamo da ključ u održavanju linije i zdravog organizma nije smanjenje unosa hrane, već pravilan unos proteina, ugljikohidrata i vitamina. Svoju prehranu nastojim činiti što raznolikijom i što češćom. Nekada jedem i šest puta dnevno, u manjim obrocima.

5. Brzi hod i trčanje
S obzirom na to da zbog posla i načina života puno mijenjam lokaciju, nisam u mogućnosti odabrati neki tjedni trening u dvorani pa su brzi hod i trčanje spas jer ih mogu odrađivati gdje god da se nalazim. Trčanje osobito volim jer uključuje sve tjelesne mišiće i poboljšava cjelokupnu kondiciju tijela.

6. Istezanje
Nakon bilo kakve vrste treninga volim odraditi istezanje jer smanjuje mogućnost naknadnog grčenja mišića te nas drži fleksibilnima.

7. Boravak u prirodi
Ovo je dio bez kojeg ne mogu, pogotovo nakon Survivora gdje sam dva i pol mjeseca živjela pod palmama i otvorenim nebom. Koliko god volim grad i dinamiku, priroda me uvijek vrati na “izvorne postavke”.

8. Bicikl
Kada nađem slobodnog vremena, volim sa sestrom otići biciklima do Maksimira. U isto vrijeme provodimo vrijeme u prirodi i odradimo trening od sat do sat i pol.

9. Plesanje
Sportom se bavim od vrtića tako da uvijek moram biti u pokretu. Posebno uživam u plesanju, i to latino plesovima i baletu.

10. Ugađanje samoj sebi
Smatram da bi svatko od nas trebao imati vrijeme samo za sebe. Zbog užurbanog načina života kojim živimo zapravo imamo prilično malo vremena u kojemu možemo uživati u svojem društvu. Neki od načina na koje se brinem o sebi definitivno je psihoterapija na koju idem redovno kako bih održala svoju mentalnu higijenu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo