Zdravlje

Zdravlje

6 ranih znakova raka jajnika na koje trebate obratiti pozornost

Shuttersock

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja, a radi se o inicijativi za podizanje svijesti o znakovima i simptomima raka jajnika kako bi se unaprijedila rana dijagnoza

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje oboli u prosjeku između 400 i 500 žena, dok ih 300 umre svake godine. Iako je učestaliji kod starijih žena, 35% slučajeva dijagnosticirano je kod žena mlađih od 60 godina. Međutim, liječenje je uspješnije kada se rak jajnika otkrije dovoljno rano. Povodom Mjeseca borbe protiv raka jajnika, dr. Susanna Unsworth, ginekologinja brenda Intimina, podijelila je savjete za znakove i simptome kako ga rano otkriti:

Nadutost

Nadutost je uobičajena, a povremena nadutost koja brzo nestane obično nije razlog za brigu. Međutim, ako potraje, ako imate nadutost koja se ne povlači unutar 2 do 3 tjedna, nadutost koja se javlja često bez očitog uzroka ili nadutost koja se ne povlači uobičajenim liječenjem ili promjenama u prehrani, bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse.

Bol

Ako osjećate novu, upornu bol u zdjelici, leđima ili donjem dijelu trbuha, obratite se svom liječniku, osobito ako bol ne prestaje ili ju osjećate većinu vremena.

Promjene u navikama pražnjenja crijeva ili mokrenja

Promjene u navikama pražnjenja crijeva, kao što je češće pražnjenje crijeva (proljev) ili rjeđe pražnjenja crijeva (zatvor), mogu biti rani znak raka jajnika. Također, ako primijetite da češće mokrite ili ustajete tijekom noći kako biste išli na wc, korisno je potražiti savjet liječnika.

Plodnost žene: Može li se produljiti i procijeniti kolika je preostala rezerva jajnika?

Gubitak apetita ili brz osjećaj sitosti

Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju je promjena u apetitu ili ako primijetite da se osjećate sito brže nego inače kada jedete. Isto tako, brz, neobjašnjiv gubitak težine može biti rani pokazatelj raka jajnika, stoga je najbolje otići na pregled.

Abnormalno vaginalno krvarenje

Ako imate neuobičajenom vaginalno krvarenje, između menstruacija ili nakon seksa, bilo bi korisno razgovarati sa svojim liječnikom, jer ono može biti simptom raka jajnika, kao i drugih skrivenih stanja, poput raka vrata maternice ili spolno prenosivih infekcija.

Shutterstock

Kvržica ili oteklina

Iako je rijedak kao rani simptom, trebali biste odmah posjetiti svog liječnika opće prakse ako primijetite bilo kakvu novu masu ili oteklinu u donjem dijelu trbuha ili zdjelice.

Postoji nekoliko različitih simptoma koji se mogu smatrati znakovima upozorenja raka jajnika. Iako su mnogi suptilni, ne znače nužno da imate bolest, no uvijek preporučujem da odete na pregled liječniku opće prakse, objašnjava dr. Susanna Unsworth

Dodala je kako su stope preživljenja dramatično porasle tijekom posljednjih 40 godina jer se unaprijedilo liječenje, no budući da se rak jajnika obično razvija u kasnijoj dobi, stope preživljenja ostaju niske u usporedbi s drugim vrstama raka.

Nažalost, tri četvrtine (75%) slučajeva raka jajnika dijagnosticira se tek u trećem stadiju, ili kasnije, kada je bolest već uznapredovala. Nadamo se da osvještavanjem o ranim znakovima i simptomima,  možemo potaknuti ljude da odmah potraže pomoć ako osjete da nešto nije u redu, rekla je Dunja Kokotović, Intimina Global Brand Manager.

O simptomima i rizicima raka jajnika više možete saznati na https://www.intimina.com/blog/ovarian-cancer-symptoms-risks/.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo