Zdravlje

Zdravlje

Sedam popularnih namirnica koje neurolozi u potpunosti izbjegavaju 

Proteinski prah, pa čak i određena vrsta kave, neurolozima je u svrhu očuvanja zdravog mozga visoko na ljestvici zabranjenih proizvoda. Saznajte zašto. 

Kada razmišljamo o poboljšanju zdravlja našeg mozga, često razmišljamo o aktivnostima koje stimuliraju um kao što su križaljke, Sudoku ili zagonetke. Međutim, svakodnevne navike također igraju veliku ulogu u zdravlju mozga, počevši od prehrane. 

Proteinski prah 

Imate naviku dodavati mjericu proteinskog praha u svoj dnevni smoothie? Možda biste trebali prestati ili barem provjeriti sastojke. Dok se proteinski prah često reklamira kao zdrava, niskokalorična opcija za ljude koji pokušavaju izgubiti ili održati težinu, neuroznanstvenica Friederike Fabritius upozorava da su mnogi od njih puni umjetnih sladila. 

Ti aditivi su ono zbog čega se stvarno zaustavljam kada je riječ o proteinskim prahovima jer oni uništavaju vaš gastrointestinalni mikrobiom. Zdrav i robustan unutarnji mikrobiom toliko je važan za izvrsno zdravlje mozga jer se većina naših neurotransmitera proizvodi u crijevima, kaže Friederike Fabritius. 

Sokovi

Sok je jedna od najgorih namirnica za zdravlje mozga zbog visoke koncentracije jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne žile koje opskrbljuju mozak. S vremenom, to izgladnjuje mozak, što dovodi do preuranjene demencije i moždanog udara. Akutno, šećer također uzrokuje upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i poremećaje spavanja, kaže neurologinja Shaheen Lakhan

Dijetalna gazirana pića nisu ništa bolja.  

Čak i dijetalne ili nulte verzije gaziranih pića imaju negativne učinke, budući da aditivi bez kalorija opterećuju mozak i tjeraju ga da konzumira više kalorija i žudi za pravim šećerom, kaže Lakhan. 

Crveno meso

Ima visok sadržaj zasićenih masnoća, što je loše za srce i mozak. Ograničavanje crvenog mesa ključno je načelo MIND Diet, programa prehrane temeljenog na istraživanju čiji je cilj održati vaše pamćenje i razmišljanje oštrim. Želite izvor proteina koji je bolji za mozak? Riba, nemasna perad i grah su zdravije opcije.

Kralj među vitaminima, bez njega mozak ne može

Kanabis 

Osim kratkoročnih kognitivnih učinaka kanabisa, tetrahidrokanabinol (THC) steže arterije u mozgu. To može biti vrlo opasno kada ga u velikim količinama koriste ljudi s migrenama koje zajedno s intenzivnom konzumacijom kanabisa, mogu dovesti do moždanog udara, čak i kod mladih, inače zdravih ljudi, kaže dr. Lester Leung, neurolog i direktor Comprehensive Centra za moždani udar. 

Alkohol 

Alkohol je neurotoksin koji može oštetiti središnji i periferni živčani sustav, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama, rekao je neurolog dr. Byran Ho

Kava bez kofeina 

Neuroznanstvenik Sean Callan preporučuje da preskočite kavu bez kofeina osim ako niste sigurni da je proces dekofeinizacije proveden bez otapala. 

Otapala, kemikalije koje se koriste za uklanjanje kofeina iz kave, općenito su otrovne za ljude. Mnoge su povezane s povećanim rizikom od raka ili neuroloških oštećenja, osobito u velikim dozama. Osim toga, poznato je da otapala poput metilen klorida (otapalo koje se obično koristi u procesu dekofeinizacije) prolaze kroz placentu, što znači da trudnice riskiraju izlaganje svoje nerođene bebe otapalu, tvrdi Callan. 

Na stranici checkyourdecaf.org, gdje možete saznati koje se kemikalije nalaze u bilo kojoj marki bez kofeina koju pijete. 

Pomfrit 

Pomfrit je jedna od glavnih namirnica koju neurolog dr. Pedram Navab izbjegava.  

Prehrana koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može oštetiti krvne žile koje opskrbljuju mozak, uzrokujući kognitivno oštećenje. Smanjuje integritet krvno-moždane barijere (BBB) i dovodi do oštećenja neurona hipokampusa, dijela mozga koji je ključan za učenje i pamćenje, kaže Navab. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo