Zdravlje

Zdravlje

Održite vaš mjehur zdravim uz ovih nekoliko savjeta

Puno tekućine, održavanje higijene i zdrav život mogu spriječiti neugodne probleme koji vas mogu zateći upali li se mjehur

Mjehur zadržava urin dok ne pronađete pravo vrijeme i mjesto da ga se riješite. Mokraća tamo dolazi iz bubrega, koji filtriraju otpad i štetne kemikalije iz krvi i pretvaraju ih u urin.

Vaš mjehur može držati oko četiri šalice mokraće. Kada je pun, živčani završeci šalju signale vašem mozgu. Kada ste spremni, stijenke mokraćnog mjehura se stežu i otvara se mišić sličan zalisku kako bi tekućina izašla.

Intersticijski cistitis – ima simptome slične upali mjehura, a 4 su najčešća

Mogući problemi s mjehurom

Inkontinencija

Nemogućnost zadržavanja mokraće može se dogoditi kada kašljete ili se smijete, a može se javiti i odjednom. Neke stvari koje jedete ili pijete mogu potaknuti ovaj problem, baš kao i zatvor, trudnoća ili porod. Zdravstveni problem poput infekcije ili povećane prostate također mogu biti uzrok inkontinenciji. Može nestati samo od sebe, a ako potraje obratite se liječniku.

Preaktivni mjehur

Potreba za mokrenjem obično se javlja postupno, kako se vaš mjehur puni. U ovom stanju, mišići mjehura počinju se zatezati prije nego što bi trebali, što dovodi do prečeste potrebe za mokrenjem. Može vas probuditi dva ili više puta tijekom noći ili natjerati na mokrenje osam ili više puta dnevno. Vaš liječnik može preporučiti tretmane poput onih koji se koriste za inkontinenciju.

Foto: Shutterstock

Urinarna infekcija

Urinarni trakt uključuje mjehur, bubrege, mokraćne cijevi koje ih povezuju i cijev koja vodi mokrenje izvan vašeg tijela (uretra). Bakterije mogu ući kroz uretru i zaraziti mokraćni trakt. Zbog toga mjehur može biti upaljen i natečen, a mokrenje može boljeti. Ako nemate drugih zdravstvenih problema, antibiotici obično mogu riješiti problem za nekoliko dana.

Cistitis

Najčešće bakterijska upala mjehura ili drugih dijelova urinarnog trakta. Počinje naglo, a karakteriziraju ga bolno mokrenje, učestalo mokrenje malih količina, neodgodiva potreba za mokrenjem te ponekad bolovi iznad pubične kosti. Više od 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Sklonije su mu žene zbog kraće uretre i relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa.

Rak mokraćnog mjehura

Najčešći je tumor mokraćnog sustava. Trostruko je češći u muškaraca, a najčešće se pojavljuje oko 70. godine života. Liječnik može predložiti operaciju kako bi se uklonio što je moguće veći dio raka, nakon čega slijedi kemoterapija ili zračenje. Ponekad se izvadi cijeli mjehur kako bi se kasnije spriječio novi rak.

Shutterstock

Što možete učiniti za zdravlje mjehura?

Pijte puno vode

Pomaže u čišćenju štetnih stvari poput bakterija i može spriječiti rak mokraćnog mjehura ispiranjem određenih kemikalija. Ne pijete li dovoljno tekućine, u mokraći će biti manje vode što može iritirati mjehur. Kad goorimo o unosu tekućine misli se, naravno, na vodu. Naime, kofein i alkohol takoer mogu iritirati mjehur.

Ne trpite

Nemojte odgađati mokrenje kad osjetite potrebu. Predugo zadržavanje može oslabiti mišiće mjehura. I uzmite si vremena kako biste bili sigurni da ste izbacili sav urin iz mjehura. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti infekciju ako ga potpuno ne ispraznite.

Vježbe zdjelice

Vaše dno zdjelice ide od genitalnog područja do baze kralježnice. Sastoji se od mišića koji pomažu kontrolirati mjehur. Kako biste ih ojačali, stisnite mišiće kao da želite spriječiti mokrenje – trebali biste osjetiti povlačenje u genitalnom području i stražnjici kada stegnete. Pokušajte zadržati do 10 sekundi ili napravite 8 do 10 brzih stisaka. S vremenom to može pomoći da ti mišići rade kako bi trebali.

Što se događa s tijelom nakon poroda i kako pomažu Kegelove vježbe?

Pazite na svoju težinu

Vjerojatnije je da ćete imati problema s mjehurom ako imate problem s prekomjernom težinom. Previše tjelesne masti može opteretiti dno zdjelice i natjerati vas da mokrite kada to ne želite. Također može pritiskati zdjelične živce, zbog čega ćete osjećate da morate mokriti prije nego što zaista trebate. Gubitak težine može ublažiti pritisak na oboje.

Vježbajte

Ako ostanete aktivni, manja je vjerojatnost da ćete dobiti dijabetes, koji može uzrokovati mnoge probleme s mokraćnim mjehurom. Također vam može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i pomoći vam da ostanete redoviti i izbjegnete zatvor, koji može prepuniti vaš mjehur i uzrokovati probleme.

Oprezno nakon wc-a

Nakon velike nužde obavezno se obrišite od naprijed prema natrag kako bakterije ne bi dospjele blizu urinarnog trakta. Kad se perete, budite nježni i nemojte koristiti grube sapune koji mogu oštetiti osjetljivu kožu na tom području i pustiti bakterije unutra. I tuširanje može biti bolje od kupke. Sjedenje u kadi punoj vode može olakšati bakterijama i drugim iritantima da uđu u urinarni trakt.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo