Ako ste stariji od 40, obratite pažnju na ove rane znakove raka bubrega - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako ste stariji od 40, obratite pažnju na ove rane znakove raka bubrega

Tri simultana simptoma siguran su znak problema s bubrezima, ali nije uvijek tako očito. Bol i opipljiva masa u slabinama te krv u mokraći pojavljuju se kod tek 10 posto oboljelih

Rak bubrega češće je problem muškaraca, a najčešće obolijevaju stariji od 40 godina. Nastanku raka bubrega doprinose pušenje, bubrežni kamenci, kronična upala bubrega te izloženost određenim kemijskim supstancama.

Zbog sve veće upotrebe ultrazvuka u rutinskim pregledima, sve se više otkriva slučajno prilikom pregleda abdomena. Ako se otkrije rano, a tumor se nije stigao proširiti,kirurško odstranjenje pruža dobru šansu za izlječenjem.

Ovih 14 ključnih znakova od glave do pete mogu ukazivati na karcinom

Najčešći oblik je adenokarcinom (rak bubrežnih stanica) i čini oko 85% svih dijagnosticiranih slučajeva raka bubrega.

Uloga bubrega

Glavna uloga bubrega je filtriranje krvi čime se iz organizma odstranjuju štetni produkti metabolizma, toksini, lijekovi, višak soli i tekućine. Krv za filtraciju u bubreg dovodi bubrežna arterija, dok pročišćenu krv iz bubrega odvode bubrežne vene.

Shutterstock

Od viška vode i štetnih tvari u bubregu nastaje mokraća. Mokraća koja nastaje u bubrežnim kanalićima nakuplja se u nakapnici odakle se putem mokraćovoda cijedi do mokraćnog mjehura i dalje putem mokraćne cijevi izlučuje izvan tijela.

Bubrezi imaju i funkciju regulacije kiselosti tjelesnih tekućina te izlučivanja hormona (eritropoetin, renin, prostaglandini).

Simptomi raka bubrega

Kao i kod drugih kancerogenih bolesti, u početku ih nema, pa se otkriju slučajno. No pojave li se istovremeno bol u slabinama, krv u mokraći te masa koja se može napipati u slabinama, to se smatra tipičnim znakom raka bubrega.

Međutim, nije uvijek tako jednostavno. Ova se kombinacija simptoma pojavljuje kod samo 10% bolesnika. Od ostalih simptoma najčešće se javljaju:

  • gubitak na težini
  • umor
  • povišena temperatura
  • iscrpljenost
  • anemija
Shutterstock

Rak bubrega se može prezentirati i nizom simptoma koji se ne povezuju odmah s bubrezima. To mogu biti eritrocitoza, hiperkalcemija, hipoglikemija, a ponekad se kao prvi znak raka bubrega može pojaviti hipertenzija.

Kako su sve te promjene uobičajene i za druga stanja, najsigurnije je redovno ići na sistematske preglede.

N. M..

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo