Zdravlje

Zdravlje

Ako u svojim ušima ne želite švedski stol za bakterije, sterilizirajte slušalice

Slušalice, ako ih ne stilizirate redovito, u uhu mogu kreirati raskošnu gozbu za mnoge bakterije. No, to ne znači da trebate prestati slušati omiljenu glazbu ili podcastove. Da spriječite infekciju, dovoljna je samo jedna stvar.

Česta uporaba slušalica doista povećava populaciju bakterija u uhu – uglavnom različitih sojeva stafilokoka, česte kožne bakterije, potvrdile su razne studije

Shutterstock

Međutim, koliko god to ružno zvučalo, nije nužno razlog za zabrinutost. Jer druga studija je pokazala da slušalice koje su sterilizirane prije upotrebe, bilježe prilično niski porast bakterija u konačnom iznosu.

Uništavaju li slušalice sluh? Stručnjaci upozoravaju na probleme i otkrivaju kako ih spriječiti – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Nadalje, nema dokaza da te bakterije uzrokuju bilo kakvu štetu.

Bakterije koje se razmnožavaju u vašem uhu dok slušate glazbu i podcastove su one koje tamo normalno žive, a vaše je uho dobro opremljeno da se s njima nosi.

Nekoliko je studija sugeriralo da stalno umetanje i uklanjanje uložaka za uši ili čepića za uši može povećati rizik od ogrebotina na koži koje omogućuju štetnim bakterijama da uđu i izazovu infekcije, ali za to još nema čvrstih dokaza.

Znakovi upozorenja koje vam uši mogu dati o zdravlju – od svrbeža do voska – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo