Psiha

Psiha

Dr. Husar: Nitko još nema iskustva s ovakvom vrstom liječenja postporođajne depresije

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže kako lijek značajno smanjuje smanjuje simptome depresije već unutar tri dana. No, tek se treba vidjeti njegov učinak kad krajem godine krene u prodaju u SAD-u

Postporođajna depresija je depresivna epizoda koja pogađa majku nakon rođenja djeteta, no može započeti i u kasnoj trudnoći. Žena, kao i kod svake depresije, osjeća tugu, krivnju, bezvrijednost no u ovom slučaju narušen je odnos majke i djeteta. Također, može imati posljedice za fizički i emotivni razvoj djeteta. Javlja se u 10 do 15 posto majki.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi oralni lijek za liječenje postporođajne depresije, objavljeno je nedavno u stručnim medicinskim časopisima. Zasad je odobren samo u SAD-u, a trebao bi biti dostupan krajem godine.  

Znate li koja je razlika između baby bluesa i postporođajne depresije? Nije zanemarivo

Zurzuvae je prvi i jedini oralni lijek za postporođajnu depresiju, koji se uzima jednom dnevno u liječenju koje traje 14 dana i može dovesti do brzog poboljšanja stanja, objavile su tvrtke Sage Therapeutics i Biogen, koje ga stavljaju na tržište. 

S obzirom na to da se i za američko tržište radi o novom treparatu, treba proći određeno vrijeme za definitivno mišljenje i utiske. Do sada je na američkom tržištu postojao lijek za postporođajnu depesiju koji se davao u bolničkim uvjetima u infuziji ali se zbog vrlo visoke cijene rijetko primjenjivao. Cijena terapije je bila cca 34.000 dolara, rekao je mr. sci. Darko Husar dr. med.  

Shutterstock

Dosadašnja klinička ispitivanja pokazala su da tableta značajno smanjuje simptome depresije već unutar tri dana.

Učinak lijeka traje četiri tjedna nakon posljednje doze, rekli su iz FDA. 

Naš poznati  ginekolog dr. Husar kaže kako se lijek stručno zove zuranolon, a već samo ime lijeka govori da se radi o supstanci koja je po strukturi slična tzv. steroidnim hormonima, a tu spadaju i spolni hormoni.  

Supstanca lijeka djeluje na određenu vrstu recetora (GABAA) u živčanim stanicama koji su odgovorni za ponašanje, raspoloženje i kogniciju odnosno shvaćanje i razumijevanje. Vjerojatno tako modificira djelovanje živčane stanice što ima terapijski učinak. Supstanca ima posve drugačiji sastav nego do sada poznati antidepresivi i stoga, za sada, nitko od nas nema iskustva sa takvom terapijom, rekao je dr. Husar.

I muškarci pate od postporođajne depresije

Napomenuo je kako iz tog razloga ni ginekolozi ni psihijatri (koji u pravilu liječe depresiju ljekovima, antidepresivima) ne mogu dati mišljenje o preparatu.  

Dug je još put do pojave ovog preparatu na našem tržištu. Prvo odobrenje daje evropska agencija za ljekove i tek  nakon pozitivnog mišljenja se neka od farmaceutskih firmi odlučuje o stavljanju tog preparata na evropsko pa tako i hrvatsko tržište. To može potrajati i više od godinu dana. Tek tada ćemo moći razgovarati o terapijskom učinku, kaže dr. Husar. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo