10 jako zanimljivih činjenica o (ne tako zanimljivim) jabukama! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 jako zanimljivih činjenica o (ne tako zanimljivim) jabukama!

Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru “Jabuka na dan tjera doktora van”. Čak i kada se sjetite svih pita i kolača s jabukama koje su mame i bake pripremale, vjerojatno ne žudite za ponovno istim.

No – mislimo da je vrijeme da se vratite u djetinjstvo, pogotovo zato što postoji sve više dokaza da jabuke doista čuvaju vaše zdravlje, pa čak i olakšati disanje, pa sve do toga da će vas zasititi i tako ćete lakše i efikasnije skinuti neželjene kilograme.

Uz ovih, postoji još niz činjenica o ovom voću koje svoje podrijetlo ima u porodici ruža, zbog kojih ćete baš poželjeti zagristi jednu!

  1. U svijetu razlikujemo nešto više od 7 i pol tisuća sorti jabuka. Ako biste, na primjer, željeli svaki dan pojesti jabuku druge sorte trebalo bi vam više od 20 godina da ih sve isprobate.

  2. Prosječno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana. Predlaže se na dnevnoj razini konzumirati 14 grama vlakna na svakih tisuću unesenih kalorija – tako da bi tri jabuke dnevno, uz normalne obroke, trebale zadovoljiti potrebe za vlaknima. Jedina topljiva vlakna koja sadrži jabuka su pektini i oni utječu na smanjivanje razine kolesterola u krvi.

  3. Čak dvije trećine vlakna, kao i veliki broj antioksidansa nalazi se baš u kori jabuke. Zbog toga, razmislite dva put prije nego se odlučite oguliti jabuku.

  4. U jabukama se nalazi veliki udio bora (borona) koji povećava koncentracija, odnosno potiče lakše pamćenje, mentalnu svijest, ali i električnu aktivnost mozga.

  5. Na mnoge se jabuke stavlja prirodni vosak nakon branja kako bi se spriječio ulaz bakterija u jabuke te kako bi se usporio proces zrelosti.

  6. Istina je da jabuke mogu potpomoći u izbjeljivanju zubi, odnosno očuvati vaše zube čistima. Naime, u njima se nalazi malatna kiselina. Ova kiselina koristi se u procesima izbjeljivanja zubi. Tako će i jabuka utjecati na uklanjanje nečistoća sa zubi.

  7. Razlog zašto jabuka ne potone u vodi je to što se u njoj nalazi čak 25 posto zraka.

  8. Ako želite da drugo voće ili povrće brže sazrije, stavite jabuku u neposrednu blizinu tih namirnica. Razlog tome je što jabuke ispuštaju etilen koji potpomaže sazrijevanje.

  9. Sok od jabuke posmeđi odmah čim iscijedite jabuku zbog dodira sa zrakom, odnosno zbog oksidacije. Ovaj proces možete umanjiti ili spriječiti upotrebom limuna ili limete – koji preveniraju oksidaciju.

  10. Jabuke također imaju veliki utjecaj na razinu hormona estrogena kod žena koje su u menopauzi – odnosno potiču njihovo lučenje. Ponovno je za ovo zaslužen bor, odnosno borona, minerala koji uz balansira razinu estrogena, održava energiju, ali i i utječe na smanjivanje gubitka kalcija – procesa koji često vodi do osteoporoze.  

Pročitajte sve o dragocjenim svojstvima koja se nalaze u kori jabuke, a ispecite ove muffine s jabukama, bez rafiniranog šećera i glutena!

Foto: Shutterstock

G.H.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo