Zdravlje

Zdravlje

Arganovo ulje liječi kožne bolesti i jača imunitet

Drvo argana (Argania spinosa) raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Posebno su ga cijenili marokanski Berberi, nazivajući da “stablo života”. A kako i ne bi kad je stoljećima prehranjivalo ljude i stoku tih sušnih regija.

Lišćem i voćem su se prehranjivale koze, deve i ovce. Goveda su se prehranjivala otpadnim dijelovima koja su ostala nakon istiskivanja ulja, dok su ljudi konzumirali ulje i olupine arganovih oraščića. Arganovo ulje je jedno od najskupljih ulja na svijetu.

kŽene Berbera su stoljećima koristile arganovo ulje za zaštitu i njegu kože, kose i noktiju zbog života u otežanim uvjetima. Danas arganovo ulje dobiva na popularnosti kao “čudotvoran sastojak”, a koristi da kozmetička industrija koja radi proizvode namijenjene zapadnom tržištu. Ovo ulje sadrži iznimno visoke razine vitamina E i 80 posto masnih kiselina koje ga čine savršenim za liječenje mnogih bolesti kože, kao i zaštitu od preranog starenja uzrokovanog oksidacijom.

Liječenje i zaštita

Aktivne tvari pod nazivom triterpenoidi, koji se javljaju u arganovom ulju nude iznenađujuću korist za zaštitu kože. To uključuje liječenje tkiva (ožiljci), protuupalno djelovanje, zaštitu od sunca i dezinficiranje.

Ulje sadrži 80 posto nezasićenih masnih kiselina i otpornije je na oksidaciju nego maslinovo ulje. Arganovo ulje također sadrži spojeve poznate kao biljni steroli. Oni poboljšavaju metabolizam kože, smanjuju upalu i promiču zadržavanje vlage.

Anti-aging učinak

Arganovo ulje je iznimno djelotvorno protiv starenja, zahvaljujući svojstvima kao što su visoka razine vitamina E, tokoferoli (antioksidansi pomažu neutralizirati štetu slobodnih radikala) i agensi za omekšavanje kože. Osim što hladi i smiruje upale, arganovo ulje pomaže u smanjivanju bora, obnavljajući hidro-lipidni sloj kože.

Ljekovita svojstva

k

Arganovo ulje sadrži rijetke biljne sterole koji nisu pronađeni u drugim uljima. Vjeruje se da je kombinacija tih fitosterola jedinstvena i da ne postoje druga biljna ulja s usporedivim sastavom fitosterola. Fitosteroli smanjuju upale i pomažu blokirati apsorpciju kolesterola iz crijeva. Oni također pokazuju anti-kancerogena svojstva. 

  • Ulje argana olakšava probavu povećanjem koncentracije pepsina u želučanom soku. Sadrži flavonoide koji djeluju kao prirodno protuupalno sredstvo kako izvana, tako i iznutra.
  • Ulje se smatra vrlo korisnim za upalu zglobova i reumatske probleme.
  • Vrlo je korisno za snižavanje razine kolesterola, potiče cirkulaciju i jačanje prirodnog imuniteta organizma.
  • Koristi se za umirivanje kožnih bolesti poput boginja, akni, psorijaze, ekcema. Također se koristi za sprječavanje strija tijekom trudnoće.
  • Arganovo ulje je isto tako poznato po svojim svojstvima afrodizijaka.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo