Arnika – planinska zvijezda homeopatije

arnika

Zbog svojih dobrobitnih sastojaka, arnika je postala zvijezda homeopatskih terapija mnogih tegoba.

Posebno je izraženo njeno djelovanje na sve simptome vezane za krv – ona je najbolji lijek kod krvarenja nakon operacije ili pak kod moždanog ili srčanog udara. Također djeluje ekspresno kada se porežete ili povrijedite.

Homeopati preporučuju arniku prije i nakon operacije, kod poroda jer smanjuje krvarenje, ublažuje bolove i ubrzava liječenje, nakon nesreće koja je dovela do šoka, kod potresa mozga kada je moguće krvarenje, moždanog udara, te intenzivnih tjelesnih aktivnosti kada su se mišići jako umorili.

Arnika djeluje antiflogistično (protuupalno), analgetično (smanjuje bolove) i antiseptično. Njeni glavni ljekoviti sastojci su seskviterpenski laktoni, flavonoidi i eterično ulje. Ne smije se primjenjivati oralno, već samo kao oblog kod uganuća, nagnječenja, podljeva krvi i otoka izazvanih traumom ili ubodom kukaca. Ona je također čest izbor kod reumatskih tegoba u zglobovima i mišićima.

Pri vanjskoj upotrebi arnike treba paziti na njegu mjesta na koje se ona stavlja. U tom se slučaju razblaži s vodom i dodaju kapi glicerina. Arnika je korisna za tretiranje rane od ležanja (dekubitus) tako da se žličica tinkture od arnike pomiješa sa šalicom maslinova ulja i nanese na bolno mjesto.

Ova je planinska bilja također dobro rješenje za upalu uha, a posebno je korisna kod mališana koji su skloni upalama uha. Kapnu se tri do četiri kapi tinkture uho koje se zatim začepi vatom kako zrak ne bi ulazio, te se vata izvadi nakon dvije minute. Postupak se ponovi nakon četvrt sata.

Oblog:

Jednu do dvije žličice cvijeta arnike preliti s dva decilitra kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, procijediti i koristiti kao oblog.

Tinktura:

Korijen ili cvjetove naribati u staklenku i preliti 96-postotnim čistim alkoholom . Zatvoriti staklenku i ostaviti na suncu ili toplom mjestu šest do osam tjedana. Tinktura se procijedi i spremi.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!