Eukaliptus i kopriva pomažu kod bronhitisa

kasalj

Bronhitis ima više različitih uzroka. Može biti bakterijskog ili virusnog porijekla, a mogu ga uzrokovati i neka kronična nadražujuća sredstva poput pušenja i izloženosti određenim kemikalijama. Djeca su podložnija pojavi bronhitisa ako su im roditelji pušači.

Bronhitis može nestati sam po sebi, i bez liječenja. Međutim, ponekad se zna trajno zadržati i poprimiti kronični oblik. Stoga je odlazak liječniku obavezan!

kKako biste olakšali simptome bronhitisa, možete isprobati ljekovita svojstva eukaliptusa i koprive.

Eukaliptus

Ulje eukaliptusa je dobro sredstvo za iskašljavanje. Stručnjaci su inhaliranje pare eukaliptusa odobrili kao sredstvo za liječenje bronhitisa i kašlja. Čaj od lišća eukaliptusa, koji se unosi oralno, može djelovati isto tako dobro. Nakon što ga konzumirate, dio njegovih eteričnih ulja se izlučuje kroz pluća. Na taj način on djeluje antiseptički, rashlađuje i pomaže iskašljavanju upravo tamo gdje je to i potrebno.

Kopriva

Posljednjih se godina kopriva sve više koristi za liječenje bronhitisa, astme i peludne hunjavice – i to s dobrim razlogom. Sok dobiven iz njezina korijena i lišća, pomiješan s medom i šećerom, olakšava tegobe kod astme i bronhitisa. Pokušajte dodati dvije žličice sušene koprive na šalicu uzavrele vode i ostavite da se namače dok se ne ohladi.   

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!