Zdravlje

Zdravlje

Fitonutrijenti – moćni biljni antioksidansi koji nas štite od bolesti

Foto: Shutterstock

Uz makronutrijente (ugljikohidrate, bjelančevine, masti) i mikronutrijente (vitamine i minerale), namirnice biljnog podrijetla sadrže i tisuće fitonutrijenata (naziv potječe od grčke riječi phyto – biljka).

Fitonutrijenti su aktivni spojevi odnosno antioksidansi koji štite biljke od slobodnih radikala – reaktivnih molekula koje mogu oštetiti stanice, a nastaju uslijed različitih štetnih utjecaja poput ultraljubičastog zračenja, otrova i onečišćenja.

Biljne namirnice, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, uvelike pridonose ljudskom zdravlju upravo zbog antioksidativnog djelovanja fitonutrijenata. Kada konzumiramo biljke bogate zaštitnim spojevima fitonutrijentima, oni i našem organizmu pružaju zaštitu.

Fitonutrijenti se na temelju strukturnih sličnosti svrstavaju u sljedeće glavne skupine:

Terpeni

U ovu skupinu ubrajaju se karotenoidi – među najpoznatijima su oni koji plodovima daju narančastu i crvenu boju – primjerice, beta-karoten u mrkvi i likopen u rajčici.

Hrana za dobar vid – birajte namirnice bogate karotenoidima

U skupini terpena također su limonoidi koji se nalaze u citrusima i daju im specifičan miris, kao i kumarini – prirodni razrjeđivači krvi kojih također ima u citrusima te u peršinu i sladiću.

Fenoli ili polifenoli

Među naraširenijima u ovoj skupini su flavonoidi, a među njima osobito se ističu antocijanini – izuzetno jaki antioksidansi koji plodovima daju crvenu, ljubičastu i plavu boju (npr. trešnja, grožđe, borovnica) te katehini iz čaja i vina, zbog kojih su ove namirnice gorkaste i smeđe.

I izoflavone, takozvane biljne hormone koji olakšavaju menopauzu i štite od nekih vrsta raka (npr. raka dojke), obično se kategorizira kao članove skupine fenola. Izoflavona ima u soji, crvenoj djetelini i raži.

Sumporni spojevi

Primjerice, glukozinolati i indoli iz kupusnjača te alilni sulfidi iz češnjaka i luka.

Sumpor štiti od raka i infekcija te uravnotežuje tlak, kolesterol i šećer

Organske kiseline

Primjerice, snažno antioksidativno djelovanje ima ferulična kiselina koja se nalazi u cjelovitim žitaricama.  

Kiseline kao izvor života, dobrog zdravlja i mladenačkog izgleda  

I.V.

Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo