Imela pomaže oporavku nakon raka

Imela

Osim što spaja osobe u poljubac ako se one nađu ispod nje, imeli se pripisuje i moć izlječenja.

Nezavisni Medicinski centar Raphael u Kentu koji se brine o oboljelima od malignih bolesti koristi imelu kako bi se umanjio štetni učinak kemoterapije i zračenja na pacijente. Uz pomoću ove dekorativne biljke smanjuju se simptomi poput umora, mučnine, gubitka težine, potištenosti i upala.

Zagovaratelji imele tvrde kako ona pomaže imunitetu, pa čak i u uništenju stanica tumora, pogotovo ako je riječ o raku dojke, leukemiji, limfomima, kolorektalnom karcinomu, raku gušterače ili pluća.

"Čini se kako pacijenti koji primaju imelu za vrijeme i nakon radioterapije ili kemoterapije bolje podnašaju ta liječenja", objasnio je liječnik opće prakse Gene Feder, predavač Sveučilišta u Bristolu. Ujedno je i najavio pilot istraživanje imele.

Liječenje obično uključuje injekcije – dvije tjedno kroz dvije godine. Nakon inicijalnog liječenja koje daje i nadzire zdravstveno osoblje, pacijenti sami ubrizgavaju lijek kod kuće. Nakon davanja injekcije, stručnjaci traže znakove upale na području ubrizgavanja imele.

"Unutar 24 sata od davanja injekcije, očekujemo da će se pacijenti osjećati lošije, da će biti umorni, da će ih boljeti glava, a možda i imati povišenu temperaturu, poput blage gripe koja traje 12 sati. To je dobar znak, jer se imunitet aktivira. Ovisno o reakcijama prilagođavamo doze i povećavamo ih kada se pacijenti na njih naviknu", objasnio je dr. Maurice Orange, voditelj klinike centra Raphael.

Imela je od davnina poznata kao odličan lijek protiv epilepsije. Osobe koje su se uvjerile u njeno ljekovito djelovanje tvrde da je imela, uz glog, najbolje prirodno sredstvo za ublažavanje problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!