Zdravlje

Zdravlje

Imela ublažava epilepsiju

Iako imelu, u većini slučajeva povezujemo s Božićem, tek najbolji poznavatelji bilja znaju kako ona krije čudesnu ljekovitu snagu.

Poznata vam je tradicija ljubljenja ispod imele? Naime, ova praksa najvjerojatnije proizlazi iz njene povezanosti sa plodnošću ili zbog mita o Friggi – božici ljubavi i ljepote. 

kImela je poznata ljekovita biljka još od davnina i to kao lijek protiv padavice, grčeva, kod krvarenja iz pluća i maternice. Poboljšava rad čitavog limfnog sustava, liječi dijabetes, a djelotvorna je i kod liječenja poremećaja hormonalnog sustava, kao preventivno i kod skleroze. Od njenih su plodova u srednjem vijeku priređivani napitci koji su se koristili kao lijek protiv svih bolesti. U zadnje se doba imela koristi kao lijek protiv ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, kod proširenih vena te protiv nekih oblika malignih tumora.

Osim toga, imela je od davnina poznata kao odličan lijek protiv epilepsije. Osobe koje su se uvjerile u njeno ljekovito djelovanje tvrde da je imela, uz glog, najbolje prirodno
sredstvo za ublažavanje problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

Kako ju koristiti?

Biljku osušite pa ju usitnite kako biste dobili prah. Upotrebljavajte ga dva puta dnevno. Zahvatite prah vrškom
noža pa ga uzimite s vodom ili u jelu. Možete pripremiti i imelin ekstrakt: 1 žličicu praha močite 3 sata u 2 dl tople vode. Pripravak popije u 2
obroka: pola ujutro, a ostatak prije spavanja.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo