Kadulja – saveznica žena

kadulja

Višegodišnja polugrmovita biljka kadulja ima antiseptično, baktericidno, fungicidno i protuupalno djelovanje.

Kadulja ili žalfija je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje izlučivanje znoja, stoga je korisna kod noćnog znojenja, vrućice ili drugih simptoma menopauze. Žene spadaju u grupu njenih najvećih obožavatelja jer također pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije.

U Egiptu je bila jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje, dok se u srednjem vijeku pravio ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, a osobe koje imaju problema s probavom mogu se okrenuti kadulji, jer će nadutost odmah nestati.

Kao prava “temperamentna” mediteranska biljka, ona također pomaže kada vas svlada umor, a zlata vrijedi osobama koje su tek preboljele određenu bolest i trebaju vratiti snagu.

U vanjskoj upotrebi jaki čaj svježe kadulje djeluje antiseptički i smirujuće. Idealan je za ispiranje ustiju kada vas muči bolna upala grla kao simptom prehlade ili upala krajnika. Ujedno ćete i očuvati zdravlje svojih zubi, a dah će vam biti svjež.

Listovi kadulje sadrže eterično ulje, flavonoide, antioksidanse koji poboljšavaju cirkulaciju, fenole, salviol, salven, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli. Glavni sastojak iz eteričnog ulja su tujoni, te terpeni, cineol i kamfor.

Kod upale grla

čaj od kaduljeVodicu za ispiranje usta napravite tako da listove svježe kadulje prelijete vrućom vodom i ostavite pet do deset minuta. Procijedite, te ohlađenom tekućinom grgljajte i isperite usta.

Kod problema s probavom, umorom ili noćnim znojenjem

Dvadeset grama osušenih listova kadulje prelijte litrom kipuće vode. Ostavite neka odstoji deset minuta, procijedite, te pijte jednu šalicu na dan.

Kadulja se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!