Metvica pomaže probavnim organima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Metvica pomaže probavnim organima

Metvica je jedna od najboljih biljaka kad su u pitanju probavne smetnje i bol u crijevima. Ulja koja sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što
pomaže u smanjivanju grčeva.

Britanski gastroenterolozi koji su nasprejali endoskope (cjevaste instrumente koji se koriste u kolonoskopiji) razrijeđenim uljem metvice, primijetili su da ono zaustavlja bolne grčeve za manje od 30 sekundi.

Antispazmodička svojstva koja ima, čine metvicu prirodnim izborom za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, stanja koje izaziva nepredvidljive grčeve, probavne smetnje i, naizmjenično, zatvor i proljev.

kU istraživanju provedenu u Tajvanu kod pacijenata koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva, a kojima su davane kapsule ulja metvice 15 do 30 minuta prije obroka, znatno su se smanjili napuhnutost i vjetrovi. Bolovi u trbuhu bili su znatno smanjeni, a u nekim slučajevima su i potpuno nestali.

Liječnici koji pokazuju zanimanje za biljne lijekove, sada preporučuju metvicu za velik broj probavnih tegoba.

Vjetrovi
Zbog toga što potiče probavu, metvica može spriječiti napuhnutost.

Žučni kamenci
Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da metvica pomaže u rastapanju žučnih kamenaca i da bi možda mogla smanjiti potrebu za operacijom.

Mučnina
Metvica ima lagano anestetičko djelovanje na sluznicu želuca i smanjuje blagu mučninu.

Čir na želucu
Metvica smanjuje bol i pomaže u zacjeljivanju.

(Oprez! Nemojte uzimati metvicu ako često patite od žgaravice. Ona može opustiti ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji sprječava vraćanje jakih želučanih kiselina u ezofagus.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo