Zdravlje

Zdravlje

Odoljen liječi nesanicu!

Ispijanje čaja pripravljenog od dvije čajne žličice suhog korijena odoljena, neposredno pred odlazak na počinak, pomoći će u boljem snu.

Stručnjaci ovaj čaj smatraju tako pouzdanim, da predlažu njegovu konzumaciju i više puta dnevno, za smanjenje uznemirenosti, zabrinutosti i nervoze. Odoljen posjeduje prilično jak miris i ukus. Ako vam to nije po ukusu, još uvijek umjesto čaja možete koristiti od njega pripravljenu tinkturu ili kapsule.

kU Velikoj Britaniji postoji više od 80 sredstava za bolji san koja sadrže odoljen i prodaju se bez liječničkog recepta. Zbog čega? Zato što uistinu djeluju. Jedna je studija pokazala kako mješavina 160 miligrama odoljena i 80 miligrama matičnjaka donosi bolji san jednako učinkovito kao i standardna doza nekog od lijekova za nesanicu.

Za razliku od lijekova za bolji san ili sredstava za smirenje koji se redovito izdaju na liječnički recept, za odoljen se smatra da ne stvara ovisnost nakon duže upotrebe, niti izaziva “mamurnost”, poput lijekova. Neki naturopati preporučuju liječenje nesanice čajem pripravljenim od korijena odoljena, koji treba popiti 30 minuta prije odlaska na počinak. Drugi preporučuju uzimanje 150 do 300 miligrama standardiziranog ekstrakta (0,8 postotne odoljenske kiseline).

Godinama su znanstvenici smatrali kako sedativno djelovanje u odoljenu proizvode samo dva njegova sastojka, valepotriati i borilni složeni eteri (esteri). Ali, jedna nedavno provedena talijanska studija utvrdila je kako tome pridonose još neki sastojci odoljena, prije svega valeranon i kesilni esteri. Istraživači su zaključili da je sedativni učinak odoljena zapravo posljedica uravnoteženog međusobnog djelovanja mnogih njegovih sastojaka.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo