Zdravlje

Zdravlje

Oslonite se na moć biljaka pri snižavanju kolesterola

Visoka razina kolesterola je loša za naše zdravlje jer dovodi do srčanih bolesti, koje uključuju srčani i udar te aterosklerozu, a nedavno je dokazana povezanost između visoke razine kolesterola i agresivnog oblika raka prostate, oštećenja pamćenja ili pak erektilne disfunkcije.

Kolesterol se nakuplja u arterijama koje postanu krute i čvršće, a dotok krvi u srce i mozak je time otežan. Tvrde arterije poprime žutu boju kolesterola, a da možemo zaviriti u njih, unutrašnjost arterija bi izgledala kao da su napunjene smrznutim maslacem.

Zbog njihove učinkovitosti u prevenciji kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti potrošnja statina, tj. lijekova koji smanjuju razinu kolesterola u krvi, izrazito raste a oni su postali jedna od najpropisivanijih skupina lijekova današnjice. Statini mogu biti prirodni (lovastatin, simvastatin, pravastatin) i sintetski (fluvastatin, atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin).

Za snižavanje kolesterola biste prvenstveno trebali razgovarati s liječnikom koji će vam propisati pravilnu terapiju, no i priroda ima svoje načine pomoću kojih vam može pomoći kod ovog problema. Održite razinu kolesterola u krvi na normalnoj razini uz pomoć biljaka!

Čili

Osim što je mnogima omiljeni začin u kuhinji, čili papričica dokazano djeluje protiv raznih bolova – od artritisa do migrena, ima antikancerogeno svojstvo i može smanjiti naš rizik od razvijanja šećerne bolesti.

Glavni zdravstveni adut ove papričice je kapsaicin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid) koji može pojačati cirkulaciju i na taj način pomoći bržoj izmjeni tvari u organizmu. Ukratko – čili je sjajan za metabolizam i mršavljenje! Bolje cirkulacija smanjit će opasnost od nakupljanja kolesterola u stjenkama arterija.

Češnjak

Alfa alfa

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi: sprječava rak, snižava kolesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka.

Kako bi se sačuvala sva prirodna svojstva, češnjak se ne bi smio prerađivati, tj. kuhati.

Alfa alfa

Klice biljke alfa sjajan su izvor vitamina A, B2, B5, C i K. One
sadrže fitokemikalije i folnu kiselinu te elemente u tragovima poput
cinka, bakra i magnezija. Ovi su oni potrebni za jačanje kose, povećanje
energije u organizmu te poboljšanu koncentraciju i očuvanje mozga
britkime.

Također, studije su pokazale kako tvar saponin iz ove biljke može
spriječiti apsorpciju kolesterola u organizmu i na taj način spriječiti
njegovo taloženje u arterijama. Za najbolje rezultate konzumirajte 120
grama sjemenki alfe alfe kroz razdoblje od osam tjedana, ali ne duže.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo