Poboljšajte koncentraciju – udahnite miris ružmarina

ruzmarin-caj-biljni

Ovo otkriće daje vjetar u leđa aromaterapiji, a može pomoći bilo kome tko želi poboljšati svoje školske, akademske ili profesionalne rezultate.

Ako vam koncentracija pada, a morate biti u top formi i posvetiti se "grijanju stolca", svratite nakratko u kuhinju. Preskočite kopanje po hladnjaku i prijeđite odmah na začine! Naime, udisanje mirisa ružmarina može poboljšati brzinu i točnost pri izvođenju određenih mentalnih zadataka.

Dvadesetoro ispitanika rješavalo je matematičke zadatke s oduzimanjem, a istraživače je zanimalo koliko brzo će procesuirati nove informacije prije i poslije izlaganja mirisu ružmarina. Nakon pokusa, istraživači su izmjerili njihovu razinu 1,8-cineola u krvi - glavne kemijske sastavnice ružmarina.

Što je bila viša razina 1,8-cineola, to su ispitanici imali bolje rezultate. Bili su brži, a na zadatke su odgovarali s većom točnošću. S druge strane, ružmarinov miris nije utjecao na njihovu budnost.

Ovo otkriće daje vjetar u leđa aromaterapiji, a može pomoći bilo kome tko želi poboljšati svoje školske, akademske ili profesionalne rezultate. Svatko tko uči za neki ispit zna kako svaka pomoć dobro dođe, a ne zaboravimo, uskoro se bliže rokovi državne mature, pa će i studentski rokovi.

Zašto ne biste prihvatili pomoć prirode? Zapalite aromalampicu s uljem ružmarina ili na radnom stolu držite grančicu ove vrijedne biljke.

Studija je objavljena u časopisu Therapeutic Advances in Psychopharmacology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!