Zdravlje

Zdravlje

Potočarka – gorka prijateljica mladosti

Ukoliko vam za ukras u restoranu serviraju ljekovitu potočarku, nemojte je baciti. Pojedite je s ostalom posluženom hranom. Pomoći će vam probaviti ostatak obroka i vašem zdravlju pružiti mnogo dobrobiti. Pročitajte više o biljci koja sadrži više vitamina C od naranči, više željeza od špinata i više kalcija od mlijeka.

Ljekovita potočarka (Nasturtium
officinale
) je lisnata zelena biljka iz porodice krstašica. Ime je dobila
zbog činjenice da u divljini uglavnom raste uz obale potoka i sporijih rijeka.
Vodena je biljka dugih peteljki, s malim, okruglastim, svjetlozelenim
listovima.

lStari Rimljani i Perzijanci
koristili su potočarku kao hranu za mozak, svojevrsni tonik za živce, ali i kao
afrodizijak. U današnje vrijeme često se koristi samo kao dekoracija jelu, no
njezina nutritivna vrijednost je tolika da ovi listovi oštrog gorkog okusa
zaslužuju da ih se jede neprokuhane.

Sirovi listovi, naravno, imaju najveću nutritivnu
vrijednost. Potočarka se može pomiješati i s drugim namirnicama u sokovima i
salatama, a može se koristiti i za juhu. Jednom kad naiđete na pouzdan izvor
kvalitetne potočarke možete je omotati oko grožđa ili komadića ananasa i na
ovaj je način konzumirati sirovu. Iako je mnogima u tom obliku pregorka, možete
je koristiti i kao sirovi dodatak raznim salatama.

Ljekovita potočarka smatra se hranom koja
usporava starenje
te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih
drugih namirnica koje se primjenjuju u tu svrhu. Sadrži mnogo luteina,
koji poboljšava ili bar održava oči zdravima usprkos starenju. Potočarka sadrži
i velike količine joda, toliko velike da se ne preporučuje
ljudima koji pate od hipertireoze.

lVisoka količina joda potočarki daje prednost u odnosu
na ostale biljke iz porodice krstašica. Krstašice su bogate
hranjivim tvarima koje pomažu u sprječavanju raka, a sve sadrže hranjive tvari
s molekulama sumpora. Neki od tih spojeva pomažu jetri u drugom koraku detoksikacijskog
procesa
.

Krstašice također sadrže enzime koji
jetri pomažu proizvesti i dostaviti glutatione
u stanice našeg tijela.
Glutation se smatra glavnom antioksidativnom molekulom jer dodaje i reciklira
potrošene antioksidanse obnavljajući njihovu aktivnost kako bi mogli zaštititi
stanice od oksidativnog stresa*.

Prema tome, dovoljno antioksidansa koji
sprječavaju oštećenja stanice te povećavaju oksigeniranost je dobrodošlo. A
potočarka je biljka koja osigurava oboje.

 

*Nemojte zamijeniti oksidaciju ili
oksidativni stres s oksigenacijom. Oksigenacija je sastavni dio ciklusa stanice
koji osigurava normalan metabolizam, aktivnost i rast stanice uz proizvodnju
energije.

                      

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo