Znanstvenici Sveučilišta Southampton su utvrdili da se u krvi dobrovoljaca koji su svakodnevno jeli 80 grama potočarke kriju povišene vrijednosti molekula poznatih po borbi protiv tumora. Povišene vrijednosti spomenutih molekula su bile najizraženije nekoliko sati nakon konzumacije ljekovite biljke.
Rezultati istraživanja su pokazali kako ekstrakt
dobiven iz zdrobljene potočarke zaustavlja rast
stanica raka dojke. Pilot studija je potvrdila da bi konzumacija
potočarke mogla pomoći u prevenciji razvoja raka dojke te istodobno pridonijeti
oporavku oboljelih žena kao i izbjegavanju ponavljanja bolesti.
Stručnjaci tvrde kako je potočarka posljednja u dugom
nizu novootkrivenih “super-namirnica” koje kriju brojne hranjive
sastojke.
“Istraživanjem smo utvrdili da izotiocijanati – tvari
otkrivene u potočarki, ometaju rast kancerogenih stanica. Naša
pilot studija ukazuje na činjenicu da bi konzumacija
potočarke mogla biti dovoljna za moduliranje potencijalnog antitumorskog puta”,
izjavio je voditelj istraživanja profesor Graham Packham iz britanskog Centra
za proučavanje karcinoma.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Journal of
Nutrition.
Potočarka ili dragušac (Nasturtium officinale) je trajna vodena biljka. Raste u čistoj vodi, dakle u izvorima, rijekama, potocima, a moguće ju je pronaći i na vlažnom tlu pored vodenih površina. Listovi su najljekovitiji dio biljke. Treba ih brati u proljeće tj. prije cvjetanja i koristiti svježe, najčešće pripremljene na salatu. Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, željezom, mineralima i jodom.
K. R.