Zdravlje

Zdravlje

Sićušan cvijet pojačava učinkovitost lijekova protiv raka

Ekstrakt bijelog cvijeta može pojačati učinkovitost lijekova protiv raka i to milijun puta, tvrde znanstvenici.

Ako je vjerovati rezultatima njihovog istraživanja, molekule pod nazivom saponins, ekstrahirane iz biljke Gypsophila paniculata, razbijaju membrane smrtonosnih stanica raka. Upravo je zbog toga, uz pomoć lijekova poznatih kao imunotoksini, puno lakše napasti kancerogene stanice.

kKao rezultat – potencijal imunoterapije koja se koristi za liječenje određenih vrsta leukemije i limfoma je povećana za “više od milijun puta”.

“Ovo bi otkriće uistinu moglo načiniti preokret u načinu na koji djeluju imunotoksini tj. kombinacija toksičnih tvari s antitijelima. A što je najbolje od svega, otkriće se ne odnosi samo na leukemiju već na brojne vrste karcinoma. Riječ je o vrlo važnom pronalasku kojim bi mogli spasiti milijuni života i uništiti stanice leukemije puno efikasnije i to s puno manjom količinom imunotoksina”, izjavio je dr. David Flavell.

Sljedeći korak je pokretanje kliničkog ispitivanja s ciljem proizvodnje tretmana koji bi mogao biti na raspolaganju pacijentima. Ako ovaj proces, koji može potrajati od tri do pet godina, bude uspješan, tisuće bi bolesnika s leukemijom moglo imati koristi od manjih doza lijekova.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo