Znanstvenica Christina Engels sa Sveučilišta u Alberti otkrila je način na koji se sjemenke manga mogu pretvoriti u prirodni konzervans kojim je moguće suzbiti opasne bakterijske bolesti, poput listerioze.
“Otkriće bi se moglo primijeniti i na
sjemenke drugog voća, poput grožđa”, izjavila je Engels, koja je svoj rad
objavila u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Tanini, biljne tvari koje je
Engels izolirala iz sjemenki manga, pokazali su se učinkovitima u suzbijanju
raznih sojeva bakterija, uključujući i rod Listeria, potencijalno
smrtonosne bakterije koja je 2008. godine uzrokovala pojavu bolesti i smrt 21
osobe u Kanadi koje su konzumirale zaraženo meso.
Engelsova pokušava otkriti način na koji bi se
sjemenke manga, koje se inače bacaju ili spaljuju, “reciklirale”.
“Obradom sjemenki kako bi se izdvojilo tanine, industrija bi dobila nov
način za potpuno iskorištavanje svih dijelova voća te tako povećala
profit”, zaključuje Engels.
U ovom je trenutku mango jedna od glavnih vrsta
voća kojom se trži globalno, a od svih vrsta voća koje se proizvode u svijetu,
mango zauzima peto mjesto.
Listerioza je zarazna bolest brojnih vrsta životinja
i čovjeka. Pojavljuje se sporadično, a očituje se encefalitisom, pobačajem,
septikemijom, mastitisom, spinalnom mijelitisom ili keratokonjuktivitisom.
Izvor: Biologija.com.hr