Zdravlje

Zdravlje

Spriječite bolesti prirodnim napitcima

Smoothie ili cijeđeni sok? Ma što god izabrali, na odličnom ste putu da obranite organizam od raznoraznih kroničnih bolesti. Posebno ako živite brzim ritmom koji dodatno slabi naš organizam ili jednostavno ne volite jesti voće i povrće u značajnijim količinama.

Poznati nutricionist Nenad Bratković otkriva vam zašto su prirodni sokovi toliko dobri i kako ih što češće možete koristiti u svakodnevnom životu.

Prirodni sokovi vam štede energiju

Tajna sokova jest u tome što organizmu osiguravaju puno više hranjivih tvari nego je to slučaj s unosom voća i povrća u krutom obliku. Osim toga, sok se u tijelu apsorbira u roku od 15 minuta, dok se kruta hrana probavlja satima i troši tjelesnu energiju. Upravo se zato kod teških bolesti preporučuje konzumacija sokova jer se štedi energija potrebna za iscijeljenje.

Bolji rad mozga i hidratizacija tijela

Prirodni šećer iz voća daje nam energiju koja je bitna za rad moždanih stanica, mišića i svih naših organa. Također, vitamini C, B, K i karoten su idealni za jačanje imuniteta. Naposljetku, sokovi iz voća i povrća se lako apsorbiraju u našem tijelu te hidratiziraju naše tijelo.

Vlakna za zdravlje i mršavljenje

Vlakna su neprobavljivi dijelovi biljne hrane koji sadrže dvije glavne komponente – topivu i netopivu. Obje vrste pomažu zdravlju našeg organizma, pa čak i prilikom reguliranja tjelesne težine. Topiva vlakna se u crijevima fermentiraju u plinove i kao produkti nastaju spojevi koji mogu djelovati kao prebiotici, dok netopiva vlakna pomažu da imate redovitu stolicu i mogu prevenirati probavne bolesti poput divertikuloze.

Naposljetku, ove su činjenice i više nego dovoljan razlog zašto Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevno unesemo 25 do 30 grama vlakana u naš organizam.

Sami pripremite zdrave sokove

Postoje dvije vrste sokovnika koji vam u tome mogu pomoći.  Ako ste u dinamičnom ritmu, a ipak se želite zdravije hraniti, za vas su centrifugalni sokovnici. Ovi su sokovnici  iznimno brzi i snažni te mogu iscijediti velike količine soka u jednome potezu. Odlični su za tvrđe voće ili korijenje iz kojih dobivate bistar i osvježavajući sok čija je količina dovoljna za cijelu obitelj. Ako vam se sviđa ovaj opis, za vas je idealan kuhinjski pratitelj Philips Avance Collection centrifugalni sokovnik.

S druge strane, tu su sokovnici s hladnom prešom, među kojima je i Philips Avance Collection sokovnik s hladnom prešom. Metoda sporog prešanja soka održava sve hranjive nutritijente i maksimalno iskorištava sok iz pulpe. Ovakav je sokovnik idealan ako, uz standardno voće i povrće, želite iskoristiti i lisnato zeleno povrće čiji će najbolji sastojci završiti u vašoj čaši. U ovaj sokovnik možete ubaciti i određene vrste orašastih plodova, poput badema za pripremu bademovog mlijeka. Uz ovakav sokovnik dobivate gusti sok fine teksture koji se ne raslojava i ne oksidira tako brzo.

Uz sokove, birajte i smoothie

Uz sokove, birajte i smoothie

Ako, pak, volite gušće varijante, poput smoothieja ili hladnih juha, blender je uvijek dobra opcija. PhilipsAvance Collection blender dolazi uz inovativnu ProBlend tehonologiju za miksanje voća, rezanje povrća i drobljenje leda na najefikasniji način.

Autor: Nenad Bratković

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo