Stolisnikom pobijedite PMS i grčeve

stolisnik

S obzirom da spada u gorke biljke, stolisnik se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva, problema s probavom, jetrom i žuči.

Također djeluje protuupalno, ublažava grčeve i dobro utječe na nervozu. Čaj od stolisnika pobuđuje rad bubrega, pospješuje cirkulaciju, a smanjuje teškoće uslijed reume i gihta. Izrazito je popularan kod žena jer pomaže kod svih tegoba veznih uz mjesečnicu, i kad je obilna i kad je oskudna, ublažava grčeve maternice, simptome PMS-a, nervozu i umiruje upalu jajnika.

Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva ili petrovsko cvijeće.

Vrlo je ukusan i kao hrana. Od mekog, mladog lišća može se pripremiti odlično varivo ili juha, a sitno isjeckani listovi mogu se posipati po maslacu namazanom na kruh ili svježe kuhanim krumpirima.

Stolisnik se koristi i u kozmetici kod problema s kožom. Ako imate ispucale ruke, priredite si kupelj koja će primamljivo mirisati. Prokuhajte dvije čajne žlice lista i cvijeta stolisnika tri minute u tri decilitra vode i pet minuta uronite problematične ruke u ovu kupku. Također je koristan kod raznih kožnih promjena, poput akni i psorijaze.

Kao i kamilica, sadrži modro eterično ulje, gorke tvari, vitamine C i K, alkaloide, flavonoide, mravlju, octenu, valerijansku, oleinsku i linoleonsku kiselinu, inulin, fosfate, nitrate, fosfor, kalijeve soli i sumpor.

Čaj od stolisnika

čaj od stolisnikaČaj od stolisnika djeluje protuupalno, baktericidno, te potiče nastanak i otjecanje žuči. Dobrobitno djeluje na poticanje lučenja sline, želučanih sokova i želučane kiseline, što pospješuje probavu. Koristi se kao diuretik, a posebno je koristan kod povišenog tlaka.

Deset grama stolisnika (lista i cvijeta) prelije se litrom kipuće vode, poklopi i ocijedi nakon deset minuta. Ako vas muče hemeroidi, pijte tri do četiri šalice čaja dnevno. Ovaj čaj regulira i pročišćava krvotok, dobro ga je piti kod unutarnjih krvarenja, krvave stolice ili krvarenja iz nosa, a pomaže i kod srčanih oboljenja.

Za kraj, ostavljamo vas s grčkim mitom o Ahileju. Kada je ovog junaka, poznatog po hrabrosti i neranjivosti, Paris uspio raniti u jedini nezaštićeni dio tijela – petu, Ahilej se obratio božici Afroditi. Ona mu je petu oprala stolisnikom koji je od tada preuzeo ratnikovo ime. Iako grčkom junaku nije bilo pomoći, stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenika.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!