Zdravlje

Zdravlje

Ulje gospine trave ili kantarionovo ulje

Iz cvijeta gospine trave dobiva se kantarionovo ulje koje djeluje izrazito dobro kao tretman za strije, ožiljke i kožu koja je suha i oštećena od sunca.

Gospina trava (Hypericum perforatum) raste na sunčanim livadama i brežuljcima, a bere se u svibnju i lipnju. Ljekoviti dio ove biljke su njezini listovi i cvjetovi. Listovi su joj protkani točkicama, u kojima je eterično ulje, a cvjetovi su žute boje.

Kantarion – antidepresiv, antibiotik i antiseptik

Stručnjaci su raznim istraživanjima ustanovili da ulje ove biljka može umanjiti tj. ublažiti stanja depresije (i sezonske depresije), a to znači da usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina u mozgu. U Europi se ono često se preporučuje bolesnicima koji se bore s depresijom,a u Americi je jedan od najprodavanijih suplemenata. Gospina trava također se predlaže i kao alternativna terapija osobama sa socijalnim fobijama i opsesivno kompulzivnim poremećajem.

Kantarionovo ulje pomaže kod:

 • opekotina   
 • vaginalnih
  infekcija
 • hemeroida
 • čireva
 • ožiljaka, strija i
  akni
 • reume i gihta
 • upale mišića i
  živaca

Kada se Gospina trava uzima u propisanoj količini nuspojave su rijetke ili blage, a prepoznati ih možete kao suhoću usta, vrtoglavicu, povraćanje i umor. Djelovanje Gospine trave na trudnice, dojilje i žene koje žele zatrudnjeti nije dovoljno ispitano. Ulje ove biljke nikako nemojte koristiti za sunčanje jer je fototoksično je. Ljudima koji lako tamne može ubrzati tamnjenje kože, no većini ljudi može pojačati izglede za opekotine nastale sunčanjem.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo