Zdravlje

Zdravlje

Upoznajte ulje od sjemenki konoplje

Redovitom uporabom dvije žličice te smaragdno-zelene tekućine omogućit ćete nesmetan rad stanicama organizma. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, ulje od sjemenki konoplje djeluje blagotvorno na tijelo te pomaže u uspostavljanju normalne tjelesne ravnoteže. Moglo bi se reći da čini čuda.

O konoplji

Konoplja je jedna od najstarijih biljaka koju su ljudi upotrebljavali u brojne svrhe. Ona pripada među najstarije kulturne i psihoaktivne biljke. Kao lijek se već dugo koristi i u Indiji, Kini, Srednjem istoku, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Africi i Južnoj Americi. Međutim, na zapadu se kanabis nije priznao kao lijek sve do sredine devetnaestog stoljeća. U njegovim zlatnim danima, od 1840. do 1900. godine, u zapadnoj medicinskoj literaturi objavljeno je više od stotinu rasprava koje ga preporučuju za različite bolesti i tegobe. Čak bi se moglo reći da su liječnici prije jednog stoljeća znali više o kanabisu nego suvremeni liječnici današnjice, svakako su bili su zaineresiraniji za istraživanje njegovog terapijskog potencijala.

Što sve liječi konopljino ulje?

Godine 1974. objavljena su prva istraživanja koja ukazuju na antitumorski učinak konoplje. Isto tako, postoje i izvještaji koji dokazuju uspješnost primjene konoplje u smirivanju napada epilepsije. Konopljino sjeme je vrlo bogato jer sadržava čak osam esencijalnih aminokiselina, puno vitamina B kompleksa i vitamin E. Konopljino ulje – kojeg ne smijemo zamijeniti sa uljem hašiša – ima puno jednom ili višekratno nezasićenih masnih kiselina, skoro 90 posto.

Gama-linolenska kiselina ugodno djeluje na neurodermitis, PMS i reumatoidni artritis, dok je alfa-linolenska kiselina dobra kod liječenja kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da su kronične upale često posljedica slabijeg imunološkog sustava, a omega-3 masne kiseline ublažavaju proces upale, preporučuje se i za kronične upale mjehura, kod psorijaze te kroničnih upala crijeva, pa čak i kod problema sa zglobovima i smetnji prilikom kretanja.

Omega-3 masne kiseline (a time i ulje konoplje) su od velike pomoći kod ublažavanja bolova. Koriste se i kod bolesnika sa AIDS-om, glaukomom, astmom, epilepsijom i kod drugih bolnih situacija

Prehrambene informacije

Jedna žličica sadrži:

  • energetska vrijednost 126 kalorija
  • proteini 0 g
  • ugljikohidrati 0 g
  • ukupno masti 14 g: zasićene 1,4 g, nezasićene 12,5 g
  • oleinska kiselina (omega-9) 1,7 g
  • linolenska kiselina (omega-6) 7,7 g
  • gama linolenska kiselina GLA (omega-6) 0,5 g
  • alfa linolenska kiselina LNA (omega-3) 2,5 g
  • stearidonska kiselina SDA (omega-3) 0,1 g
  • vitamin E 1.35 mg/ 13,5 posto preporučene dnevne količine

Bio konopljino ulje (ekološko hladno prešano konopljino ulje) možete kupiti pouzećem putem našeg web shopa: Bio konopljino ulje.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo