Zdravstvena i kozmetička svojstva bademovog ulja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zdravstvena i kozmetička svojstva bademovog ulja

Bademovo ulje inače je svijetložute boje i slaboga mirisa. Koristi se uglavnom za masaže te je namijenjeno njezi suhe i oštećene kože.

Ulje ima blagotvorno djelovanje na kožu, kosu i nokte zbog visokog udjela vitamina i minerala. Posebno se preporučuje za njegu osjetljive te problematične kože. Ljekovita svojstva poznata su još iz antičkih vremena, a ulje je korišteno kao dodatak prehrani. Budući da je vrlo blago i ne izaziva alergije odličan je izbor za njegu dječje kože. Dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema.

Zdravstvena svojstva

Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Također sadrži nezasićene masne kiseline omega-3,6 i 9. Dobar je za zdravlje srca zbog velikih količina kalija i magnezija te za zdravlje kože. Poboljšava i ubrzava probavu i metabolizam, snižava kolesterol, opušta mišiće te jača imunološki sustav. Dobro je za upalna stanja sinusa i grla, ali za opekotine.

Primjena ulja u kozmetici

Bademovo ulje stoga možete koristiti umjesto kreme za lice, tako da 2-3 kapi ulja umasirate u kožu lica. Ovim uljem također možete odstraniti šminku s cijelog lice. Vitamini u ulju su umirujući pa će vrlo lako regenerirati oštećenu i suhu kožu. Ovo ulje smiruje opekline i upale te koži osigurava elastičnost. Sprječava sušenje kose te omogućuje sjaj. Sadrži vitamin A koji štiti folikule pa se zbog toga ubrzava rast kose, mekoća i volumen. Noktima pruža potrebnu hidrataciju, ojačava ih te kožicu oko noktiju čini mekšom.

Znate li što je to cvijet soli?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo