Borite se s bolovima u donjem dijelu leđa? Ova jednostavna navika može pomoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Borite se s bolovima u donjem dijelu leđa? Ova jednostavna navika može pomoći

Shutterstock

Ako ste ikada imali bolove u donjem dijelu leđa, znate koliko to može biti ograničavajuće. No usvajanjem ove jednostavne navike bol možete spriječiti ili barem na dulje vrijeme odgoditi.

Nova studija objavljena 19. lipnja 2024. u časopisu The Lancet sugerira da bi se ponovna pojava bolova u leđima mogla spriječiti – ili barem odgoditi – jednostavnim činom hodanja.

Shutterstock

Što je istraživanje otkrilo?

Primarni ishod koji su istraživači promatrali bio je broj dana između sudionika koji je ušao u studiju i njihove sljedeće pojave boli u leđima koja ograničava aktivnost. U intervencijskoj skupini prosječan broj dana do ponovne pojave boli u leđima koja ograničava aktivnost bio je 208, a u kontrolnoj skupini 112 dana.

Istraživači su zaključili da je u usporedbi s kontrolnom skupinom bez liječenja, skupina koja je primila individualizirani, progresivni program hodanja, edukaciju i zdravstveno savjetovanje značajno smanjila ponovnu pojavu boli u donjem dijelu leđa. Intervencijska skupina također je iskusila smanjenje onesposobljenosti povezane s bolovima u leđima (tj. izostanak s posla, nemogućnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti) do 12 mjeseci.

Shutterstock

Kako se to odnosi na stvarni život?

Ova studija pokazuje kako samo hodanje može utjecati na bolove u leđima. Sudionici nisu podučavani nikakvim vježbama treninga snage ili istezanja za bolove u leđima. Jednostavno su naučili kako da im hodanje postati navika.

Ono što znamo o promjeni ponašanja je da je potrebna dosljedna praksa za stvaranje novih navika. Iako ste možda čuli da je potreban samo 21 dan za stvaranje nove navike, istraživanja sugeriraju da to ovisi o složenosti navike koju pokušavate stvoriti. Stvaranje nove navike vježbanja može potrajati i nekoliko mjeseci – i to ako ste predani i dosljedni prakticiranju nove navike.

Shutterstock

Razlog zašto je potrebno vrijeme za stvaranje navike je taj što uključuje moždane stanice i živčane putove. Vaše su navike u biti istrošeni, često korišteni živčani putovi u mozgu. Zato su to navike – to su putevi kojima vaš mozak može automatski ići. Dakle, kada pokušavate stvoriti nove navike, borite se sa svojim mozgom za ono što već zna i s čime je upoznat. Dakle, stvaranje novih putova – i naposljetku navika – zahtijeva dosljednu praksu novog ponašanja kako bi se moždane stanice povezale kako bi oblikovale nove putove.

Ovih sedam svakodnevnih navika štete zdravlju vaših bubrega

Ako, na primjer, pokušavate stvoriti novu naviku vježbanja, prvi korak je započeti tamo gdje ste. Previše puta pokušavamo krenuti od krajnjeg cilja i brzo izgorimo. Ako trenutačno ne vježbate, počnite s manje sesija tjedno i manje minuta po sesiji – čak i ako to zvuči kao stvarno malo vremena. Zatim postupno povećavajte vrijeme i učestalost tijekom nekoliko tjedana.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo