Ovih sedam svakodnevnih navika štete zdravlju vaših bubrega - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih sedam svakodnevnih navika štete zdravlju vaših bubrega

Bubrezi igraju vrlo veliku ulogu u našem zdravlju pa je prevencija bolesti najvažniji korak. Zato pokušajte promijeniti neke štetne navike

Bubrezi su iznimno važni za pravilno funkcioniranje organizma. Oni eliminiraju toksine te su nužni za rast kostiju, jer reguliraju razinu kalija i fosfora u krvi, koji su osnova njihove strukture. Također aktiviraju vitamin D iz hrane pretvarajući ga u kalcitriol, koji pomaže u formaciji kosti.

Bubrezi reguliraju krvni tlak, što je važno za održavanje zdravlja srca. Dnevno kroz njih prođe 180 litara krvi, a od te količine čak 99% se vraća u cirkulaciju, a samo se oko 1,5 litra izluči u obliku urina.  

8 znanstveno dokazanih razloga zašto je post odličan za naš organizam

Na sreću njihovo zdravlje možemo zaštiti i samo ako promijenimo neke navike koje im štete, a cilj je prevenirati bolesti i održati tijelo zdravim. Zato izbacite iz navike sljedeće stvari

1. Previše proteina

Proteini su esencijalni dio zdrave prehrane, ali ako bubrezi ne rade kako treba, previše proteina im može štetiti. Provjerite s liječnikom odnosi li se ovo na vas, možda ćete morati jesti manje porcije proteina odjednom.

2. Previše soli

Veći unos soli može utjecati na povišenje krvnog tlaka i tako utjecati na probleme s bubrezima te potencijalno dovesti i do razvoja bubrežnih kamenaca. Kuhinjsku sol odlično će nadomjestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima. Osim što oplemenjuje okus jela, začinsko bilje sadrži brojne ljekovite sastojke što jačaju imunitet i poboljšavaju probavu.

Shutterstock

Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu (timijan), ružmarin, metvicu, lovor, mažuran, kadulju, kardamom, peršin, sjemenke celera, crni papar…  Na ovoj promjeni će vam i srce biti zahvalno.

3. Prestanite pušiti

I samo nekoliko cigareta na dan je previše. Kada udišete duhanski dim proizvodi se kreatinin u tijelu koji će pronaći svoj put do bubrega i negativno na njih utjecati. Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.  

4. Ne pretjerujte s tabletama protiv bolova

Svi imamo naviku uzimanja tableta kada nas nešto zaboi, ali nismo svjesni da to može biti štetno. Iako nisu štetni ako se koriste u malim količinama dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na  tkivo i strukturu bubrega te mogu otežati dotok krvi u bubrege.

Shutterstock

Studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine otkriva kako je u prosjeku oko 5000 slučajeva zatajenja bubrega u Americi rezultat pretjeranog korištenja nekih lijekova protiv bolova. Savjet je da pripazite s potrošnjom lijekova, a pametno je o tome razgovarati i s liječnikom.

5. Dovoljno sna

San je iznimno važan za zdravlje, a manjak sna neće omogućiti vašim bubrezima odmor koji im je potreban za regeneraciju. Prema istraživanju provedenom na sveučilištu Chicago, osobe koje svaku noć odspavaju minimalno 7 sati imaju i 19 posto manje šanse da će se kod njih razviti bolest bubrega.

6. Dehidracija 

Voda je bubrezima potrebna da bi radili kako treba, a ako često zaboravljate piti vodu može doći ddo dehidracije i kroz neko vrijeme i do oštećenja bubrega. Kad pijete dovoljno vode mokraća će biti svjetlo žute boje. 

Shutterstock

7. Izbegavajte alkohol

Ako pijete alkohol u prevelikim količinama, riskirate bolest bubrega. Ako to radite kroz duži period, lako će doći do problema, kako s bubrezima, tako i cjelokupnim zdravljem. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo