Urolog otkriva kako paziti na bubrege te objašnjava zašto se bubrežne bolesti često kasno otkriju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Urolog otkriva kako paziti na bubrege te objašnjava zašto se bubrežne bolesti često kasno otkriju

Shutterstock

Ponekad se čini kako se o bubrezima najmanje govori iako je riječ o jednom od najvažnijih organa u ljudskom organizmu, a kako se ne bi zanemarilo zdravlje ovog kompliciranog i nevjerojatnog organa i kako bi se podigla svijest o sve većem broju bubrežnih bolesti diljem svijeta, svake se godine u ožujku obilježava i Svjetski dan bubrega.

“Funkcionalno su daleko kompliciraniji od srca, koje obično doživljavamo kao središnji organ. Imaju brojne zadatke, među kojima je balans ukupne tekućine u organizmu, regulacija nivoa minerala u krvi, a ključni su i u filtriranju krvi od otpadnih supstancija metabolizma i odstranjivanju toksina. Zdravi bubrezi nužni su za rast naših kosti jer reguliraju razinu kalija i fosfora u krvi koji su osnova njihove strukture. Također aktiviraju vitamin D iz hrane pretvarajući ga u kalcitriol, koji pomaže u formaciji kosti. Bubrezi luče eritropoetin, koji je ključan za stvaranje crvenih krvnih tjelešaca. Proizvode i renin kojim reguliraju tlak krvi u organizmu”, naglašava naš priznati stručnjak, prim. dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog i vlasnik poliklinike Urocentar u Zagrebu.

Možda niste znali, ali vaši bubrezi rade bez pauze

Dnevno kroz njih prođe 180 litara krvi. To znači da se naša plazma pročisti 60 puta u jednom danu. Od te ogromne količine 99% se vraća u cirkulaciju, a samo se otprilike 1,5 litra izluči u obliku urina.

“Lako je prema ovim podacima shvatiti da su bubrezi izloženi bakterijama i toksinima, koji su na različite načine, najčešće probavom, došli u cirkulaciju”, ističe sugovornik te dodaje kako su znaci i simptomi bolesti bubrega često nespecifični, što znači da ih mogu izazvati i druge bolesti.

Neurologinja upozorava zbog kojih 10 bolesti joj najčešće dolaze pacijenti

“S obzirom na to da imaju veliku rezervu, znatnije tegobe ne javljaju se prije nego što je propao veći dio funkcionalnog parenhima. To znači da uobičajena kontrola uree i kreatinina u krvi neće ukazati na početno oštećenje. Patološki nalaz u sedimentu urina uz prije navedene simptome navest će liječnika na korištenje specifičnih funkcionalnih i morfoloških metoda. Njima je moguće ustanoviti prirodu bolesti, stupanj oštećenja i, što je najvažnije, ordinirati specifičnu i efikasnu terapiju“,  pojašnjava dr. Čičin-Šain te savjetuje kako čuvati svoje bubrege:

“Većina bolesnika mi na pitanje piju li dosta tekućine odgovara da su na poslu jako zauzeti i ne sjete se piti tekućinu. Stoga, moja preporuka, ako  je priroda posla takva da se ne dižete od stola, držite na stolu bocu vode i pomalo pijuckajte. Dobro je redovno kontrolirati tlak, smanjiti unos soli i hrane opterećene konzervansima” zaključuje liječnik te pojašnjava koje su to najčešće bolesti bubrega.

Kako zaštiti zdravlje bubrega i mokraćnih putova? 

Neke bolesti bubrega, kao npr. tumore, za sada je nemoguće prevenirati. Od upale mokraćnih putova možemo se štititi izbjegavanjem kupanja u vodama upitne čistoće i zaštitom od spolno prenosivih infekcija. U principu treba izbjegavati unošenje hrane bogate konzervansima, alkohola i jakih začina koji se eliminiraju urinom te povećati unos tekućine.

Dovoljni unos tekućine trebao bi nam biti prioritet u zaštiti naših bubrega. Dobro je kontrolirati sediment urina i mjeriti tlak te povremeno učiniti UZV bubrega.

Nejednaka dostupnost medicine u ruralnim i gradskim sredinama ne bi trebala biti prepreka, jer je riječ o relativno jednostavnim i dostupnim testovima. Osobitu pažljivi moraju biti dijabetičari, jer slabo reguliran dijabetes dovodi do dijabetske nefropatije, koja može završiti dijalizom i u konačnici transplantacijom.

Zašto moram stalno na WC, a ništa me ne peče?

Učestalo mokrenje bez osjećaja pečenja može biti posljedica ne samo kronične upale nego i postojanja kamenaca ili tumora stijenke mokraćnog mjehura. Također, uzrok se može nalaziti i izvan urinarnog trakta, a posljedica je neurološkog oštećenja puta kojim mozak regulira pražnjenje mjehura. U svakom slučaju potrebna je urološka obrada.

Novi lijek za dijabetes štiti i zdravlje bubrega

Medicina stalno napreduje. Gotovo svakodnevno smo svjedoci novih metoda i lijekova koji su učinkovitiji uz istovremeno manje popratnih pojava od prethodnih. S tim u vezi spomenimo nedavno uvođenje jednog novog lijeka za dijabetes tip 2. Djeluje tako da se šećer iz krvi ne taloži u bubrezima, nego se usmjerava izravno u urin. U studiji na 4461 pacijentu iz 34 zemlje, broj dijabetičara koji razviju oštećenje bubrega pada za 30%, a rizik od srčanog infarkta za 20%.

Endemska nefropatija i karcinom epitela bubrega 

U pitanju je kronična bolest progresivnog oštećenja bubrega i veća učestalost karcinoma epitela bubrega u odnosu na drugu populaciju. U Hrvatskoj se javlja u 14 sela Brodskog Posavlja, ali i u drugim regijama Balkana uz pritoke Dunava. Obolijevaju i starosjedioci i došljaci. Otkako je otkrivena oko 1920. godine, postavljene su brojne teorije o njezinu uzroku. Nedavno je tim domaćih stručnjaka iz Slavonskog Broda i Zagreba otkrio povezanost biljke vučja stopa (ili šapa) s nastankom ove bolesti.

Ana Abrahamsberg/ordinacija.hr

Foto: 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo