Zdravlje

Zdravlje

Čistite redovito glavu tuša, inače riskirate ove bolesti

Shutterstock

Prljave glave tuševa mogu sadržavati četiri vrste bakterija koje vam mogu izazvati razne zdravstvene probleme

Glave tuševa mogu brzo postati leglo bakterija ako se ne čiste redovno, piše Express. Istraživanje koje je provela firma Trade Plumbing pokazalo je da prljave glave tuševa mogu sadržavati štetne bakterije te izazvati razne bolesti.

Najčešće su pronalazili gljivice malassezia i acanthamoeba koje mogu uzrokovati očne bolesti poput blefaritisa, a u rijetkim slučajevima čak i gubitak vida.

Sedam savjeta za ublažavanje simptoma peludne alergije bez lijekova

Također su pronašli bakteriju malassezia restricta, koja dovodi do infekcija vlasišta, kao i pseudomonas aeruginosa, koja može rezultirati upalama uha.

Ipak, najviše zabrinjava bakterija legionela. Iako je rijetka, na nju treba obratiti pozornost jer može uzrokovati legionarsku bolest, tešku vrstu upale pluća. Ali vjerojatnije je da će se bakterija legionela naći u javnim ustanovama, poput bazena ili hotela, nego u kući.

Shutterstock

Vodoinstalaterski stručnjak, Peter Clayton, dodao je da nije samo važno čistiti glavu tuša iz zdravstvenih razloga, već i zbog poboljšanja kvalitete tuširanja.

Nakupljanje kamenca na glavi tuša može ometati protok vode i dovesti do slabog i nezadovoljavajućeg iskustva tuširanja. Ovo posebno vrijedi za one koji žive u područjima s tvrdom vodom zbog visokog sadržaja minerala, rekao je.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo