Zdravlje

Zdravlje

Dan planeta Zemlje: Usvojite navike dobre za zdravlje i zeleniju budućnost

Foto: Shutterstock

Povodom Dana planeta Zemlje, podsjetimo se što možemo učiniti kako bismo pomogli našem planetu da ozdravi. Odvojite trenutak da pogledate oko sebe i uočite koliko plastike je trenutno oko vas. Sve to završi u smeću, a jednom komadu treba više do 450 godina da se razgradi.

Više od 113 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanu, što utječe na više od 700 morskih vrsta koje žive u njemu. Na primjer, polovica beba kornjača ima nešto plastike u želucu na dan kad se rode, što prijeti njihovom opstanku. Iako mogu živjeti i do 80 godina, njihov broj bi se uskoro mogao smanjiti za 50 posto zbog onečišćenja mikroplastikom u njihovim tijelima.

Shutterstock

Drugi primjer je utjecaj tradicionalnih menstrualnih proizvoda na okoliš. Do 100 milijardi tampona i uložaka baci se svake godine, uzrokujući zagađenje okoliša. Jeste li znali da su tamponi izrađeni od izbijeljenog pamuka ili viskoze, te da mogu sadržavati dioksine, mirise, vlakna i pesticide? Ovi otrovni sastojci nisu sigurni za naše tijelo, ali su također razlog zašto tamponima može trebati i do 6 mjeseci da se razgrade! Ovo su samo primjeri koji naglašavaju hitnu potrebu za održivim alternativama.

Karton, plastika, staklo… Na ovim površinama virus se može zadržati i do 72 sata zato budite oprezni

Shutterstock

Korištenje menstrualne čašice, može napraviti veliku razliku za naš planet. Izrađene od medicinskog silikona, čašice se mogu ponovno koristiti, čime se smanjuje ogroman otpad jednokratnih menstrualnih proizvoda. Ako se o njoj pravilno brine, menstrualna čašica može trajati godinama, značajno smanjujući utjecaj menstrualnog otpada na okoliš.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo